Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální zpracování signálů (KE / IDIZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IDIZE - Digitální zpracování signálů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod k digitálnímu zpracování signálu, zařazení předmětu do výuky, co je obsahem digitálního zpracování signálu, výhody nevýhody, kde se uplatňuje, rozdělení signálů, jejich vlastnosti.Převodníky a-č a č-a jako součást systémů pro digitální zpracování signálu, základní charakteristiky a-č a č-a převodníků, příklady realizace převodníků na různých principech.Diskretizace v čase a kvantování v amplitudě, rozklad periodického signálu do Fourierovy řady, spektrum signálu před a po vzorkování, požadavky na periodu vzorkování a počet bitů amplitudy potřebných pro nezkreslený přenos informace diskretizovaným signálem.Diskretizace signálu se zaokrouhlením a oseknutím, určování charakteristik kvantovacích chyb pomocí nástrojů teorie pravděpodobnosti.Přímá a zpětná Fourierova transformace jako limitní případ rozkladu do Fourierovy řady, amplitudové a fázové spektrum.Další charakteristiky signálu - střední hodnoty, výkon, energie, autokorelace, vzájemná korelace.Lineární, časově invariantní systémy - základní systémy digitálního zpracování signálu.Výpočet odezvy systému na obecný vstupní průběh, impulsní a skoková odezva, konvoluce,číslicové filtry, druhy, realizace.Číslicové filtry s konečnou impulsní odezvou.Číslicové filtry s nekonečnou impulsní odezvou.Využití diskrétní Fourierovy transformace a algoritmu FFT pro realizaci filtrů.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základních principech a metodách číslicového zpracování signálů.

Literatura

Uhlíř J., Sovka P. Číslicové zpracování signálu a informací, Skripta ČVUT. Davídek, V., Sovka, P. Číslicové zpracování signálu a implementace. ČVUT. PRCHAL, J., ŠIMÁK, B. Digitální zpracování signálů v telekomunikacích. ČVUT Praha, 2000.

Požadavky

Účast na cvičeních a vypracování zadaných úloh.

Garant

Ing. Josef Marek, CSc.

Vyučující

Ing. Josef Marek, CSc.Ing. Josef Marek, CSc.