Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromagnetická kompatibilita (KE / IELKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IELKE - Elektromagnetická kompatibilita, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam elektromagnetické kompatibility (EMC) pro provoz elektrických a elektronických zařízení, definice EMC a základních pojmů (elektromagnetická interference, elektromagnetická imunita apod.), příklady nedodržení EMC a jeho následky, legislativa týkající se problematiky EMC, působení elektromagnetických polí na živé organizmy.Zdroje rušení (průmyslové, přírodní), příčiny vzniku napěťového přepětí.Typy rušení (šum, impulzní rušení, spojité rušení, kvaziimpulzní rušení).Přenos rušivého signálu k objektu rušení (šíření elektromagnetických vln v prostoru, šíření signálu po vedení, výpočet útlumu a fáze,různé druhy vazeb).Prostředky k omezení rušivého signálu(odrušovací kondenzátory, tlumivky, filtry, elektromagnetická stínění).Ochrana proti napěťovému přepětí (jiskřiště, bleskojistky, varistory, Zenerovy diody, supresorové diody, tavné pojistky).Měření v oblasti EMC (měřící antény, pracoviště EMC v komoře i ve volném prostranství, přístroje pro měření rušení).

Získané způsobilosti

Student se orientuje v oblasti EMC, rozlišuje zdroje rušení a způsoby přenosu rušení, umí navrhovat řešení vedoucí k minimalizaci rušení, umí používat základní metody měření rušivých signálů, zná příslušné předpisy.

Literatura

BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. SCHEJBAL, V. et al. Elektrotechnika. Příklady. Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-560-9.Svačina, J. Základy elektromagnetické kompatibility,VUT Brno, 2001. Brno: Vysoké učení technické, 2001. Svačina, J. Elektromagnetická kompatibilita: principy a poznámky. Brno, VUT, 2001. Kováč, D., Kováčová, I., Kaňuch, J. EMC z hlediska teorie a aplikace. BEN, 2006. Hudec, J. Přepětí a elektromagnetická kompatibilita. Hakel, 1996. Svoboda, J., Vaculíková, P., Vondrák, M., Zeman, T. Základy elektromagnetické kompatibility. ČVUT, 1993. Macháč, J. Základy elektrotechnického inženýrství II. ČVUT, 1998.

Požadavky

Podmínky zápočtu: 80% účast na cvičeních, odevzdání 1 samostatně vypracované domácí úlohy zadané cvičícím, odevzdání popisu (včetně výsledků a závěru) všech laboratorních cvičení (praktických nebo simulačních na počítačích), které byly cvičícími zorganizovány, úspěšné absolvování 1 nebo 2 zápočtových testů (podle úvahy cvičícího).Podmínky zkoušky: zápočet, písemná zkouška (minimálně 2 příklady) a ústní zkouška nebo zkouškový test dle úvahy přednášejícího. Student zkoušku neudělá, pokud z písemné zkoušky a případného testu nevyhoví alespoň z 50%.

Garant

doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.