Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrická měření (KE / IEMRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IEMRE - Elektrická měření, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozbor chyb měření, měřicí řetězec, citlivost přístrojů, rozlišovací schopnost, třídy přesnosti analogových měřicích přístrojů.Principy analogových měřicích přístrojů.Měřicí převodníky, základní vlastnosti operačního zesilovače, zpětná vazba.Převodníky pro měření součtu, rozdílu, součinu nebo podílu dvou veličin; převodníky pro měření integrálu vstupních veličin.Číslicová integrace - kvantifikace, časová diskretizace; rušení.Převodníky - A/D, D/A, kompenzační, komparační; převodník U/f; převodníky s váhovými odpory, s odporovou sítí R-2R.Měření napětí a proudů střídavých a stejnosměrných, malých, středních a velkých.Měření výkonu a elektrické práce; principy wattmetru.Měření frekvence.Měření odporu.Měření indukčnosti a kapacity.Osciloskop - princip analogového osciloskopu.Osciloskop číslicový.Logický analyzátor.Princip vektorového voltmetru.Měření fázoru harmonického signálu (abs. velikosti, fáze, reálné části, imaginární části).Měření obecné impedance.Měření parametrů sériového a paralelního náhradního schématu cívky a kondenzátoru.Měření extrémně malých nebo extrémně velkých odporů.

Získané způsobilosti

Schopnost sestavit měřicí obvod a změřit základní elektrické veličiny, schopnost interpretovat výsledky měření s ohledem na možné působení poruchových vlivů, schopnost vytvořit podmínky pro potlačení vlivu poruchových veličin, znalost základních měřicích metod měření parametrů el. součástek (parametrů náhradních obvodů), znalost práce s některýmiá přístroji v laboratoři (osciloskop, zdroje, generátory, log. analyzátor), znalost principů měřicích přístrojů a převodníků.

Literatura

Bareš, L. Elektrická měření I., II. Pardubice, Skriptum UPa, 2007. Fajt. Elektrická měření, 1987. Fajt a kolektiv. Elektrická měření, 1996. Bezoušek, P., Schejbal, V. Elektrotechnika, UPa 2001.

Požadavky

Požadavky na zápočet:Pro obdržení zápočtu se student musí účastnit cvičení, odevzdat vypracované protokoly z laboratorních cvičení.Požadavky na zkoušku:Zkouška z předmětu je ústní. Student musí před zkouškou úspěšně absolvovat předmět Fyzika I.

Garant

Ing. Miroslav Losenický, CSc.Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Libor Kupka, Ph.D.Ing. Miroslav Losenický, CSc.Ing. Libor Kupka, Ph.D.Ing. Miroslav Losenický, CSc.Ing. Michal MandlíkIng. Jan Pidanič, Ph.D.Ing. Marek PolaIng. Luboš RejfekIng. Jiří Roleček