Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické napájecí zdroje (KE / IENZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IENZE - Elektronické napájecí zdroje, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Napájecí zdroj - vstupní měnič, usměrňovače, filtrace.Napěťový stabilizátor - parametrický, zpětnovazební se spojitou regulací.Stabilizátory proudu a integrované stabilizátory.Spínaný stabilizátor - blokující měnič (flyback converter)- Spínaný stabilizátor - propustný měnič (forward converter)- Spínaný stabilizátor - protitaktní měnič (push-pull converter)- Dvojitý propustný měnič (double forward converter)- Rezonanční měnič.Řídicí obvody spínaných stabilizátorů.EMC a rušení napájecích zdrojů.Spínané zdroje pro počítače PC- Kombinované zdroje se spojitými a spínanými stabilizátory.Jištění - proudové, výkonové a tepelné přetížení- Elektrochemické a solární napájecí zdroje.CAD, CAE systémy pro elektroniku, návrhové systémy pro návrh desek s plošnými spoji.Postup návrhu desek s plošnými spoji (schéma zapojení, netlist, rozmístění součástek, ruční vedení spojů, autorouter).Postprocesy (Gerber, Excellon).Vývoj elektronických zařízení (návrh, vývoj prototypu, ověření funkce)- Návrh desek s plošnými spoji s ohledem na EMC.Příprava podkladů pro výrobu- Technologie výroby DPS.Měření a testování DPS- Technologie osazování.

Získané způsobilosti

Student bude umět navrhnout a vypočítat parametry různých druhů napájecích zdrojů včetně praktického konstrukčního provedení desky plošných spojů. Naučí se správně používat vhodné měřící metody a základní měřící přístroje při ověřování parametrů navržených napájecích zdrojů a teoretických poznatků.

Literatura

Šavel. Materiály, technologie a výroba v elektronice a elektrotechnice, BEN, Praha 2004. ISBN 80-7300-154-3. Záhlav. Metodika návrhu plošných spojů. Skriptum ČVUT, Praha 2000. ISBN 80-01-02193-9 (skripta). Krejčiřík, A. Napájecí zdroje I. Praha, BEN, 1997. Husák, M. Napájecí zdroje v elektronice. Praha, ČVUT, 1998. nullAbel. Plošné spoje se SMD, návrh a konstrukce, Platan, Pardubice 2000. ISBN 80-902733-2-7. Lenk, J.D. Simplified design of micropower and batery circuits. Oxford, Butterworth-Heinemann, 1996.

Požadavky

Zkušební test na minimálně 60%.Docházka do cvičení.Odevzdání návrhu desky a hodnocení vyučujícím.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Ladislav Štěpánek

Vyučující

Ing. Ladislav ŠtěpánekIng. Ladislav Štěpánek