Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické obvody (KE / IEOBE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IEOBE - Elektronické obvody, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obvody napájecích zdrojů, zdroje s jednocestným usměrněním, s dvojcestným usměrněním, zdroje s můstkovým zapojením diod, vyhlazování usměrněného napětí kondenzátorem, nárazovou tlumivkou, vícefázové usměrňovače (šestipulsní, dvanáctipulsní).Stabilizátory zdrojů napájení elektronických zařízení, stabilizace pomocí spojité regulace, stabilizátory s impulsní regulací, ochrana a jištění napájecích zdrojů, speciální druhy napájecích zdrojů.Obvody s diodami pro slaboproudé aplikace, amplitudové detektory, fázové detektory, kruhové modulátory, vzorkovací obvody, diody ve speciálních zapojeních jako jsou omezovače amplitudy vf signálu, zapojení se zenerovými diodami.Základní zapojení obvodů s vícevrstvými prvky - tyristory, triaky - pro řízení výkonu a spínání.Zapojení impulsních zesilovačů s tranzistory, vlastnosti, různá zapojení omezující zpoždění, zapojení impulsních a spínacích zesilovačů s indukční zátěží různých typů (cívky, transformátory), klopné obvody realizované zapojením s tranzistory.Zapojení s rezonančními obvody, rezonanční zesilovače, vf zesilovače, oscilátory, principy vzniku oscilací, násobiče kmitočtu, využití vázaných indukčností.Různé varianty napěťových a proudových tranzistorových zesilovačů určených pro nf a výkonové aplikace.Operační zesilovače a jejich zapojení pro nejrůznější aplikace - zesilovače, komparátory, filtry, impulsní obvody, oscilátory.Speciální obvody, zejména integrované bloky.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost porozumět funkci elektronických obvodů a navrhovat obvody s požadovanými vlastnostmi (elektrickými parametry).

Literatura

DOBEŠ, J. Návrh elektronických obvodů počítačem. Praha ČVUT, 1994. Burian, Z., Krejčiřík, A. Simuluj - simulace vlastností analogových elektronických obvodů. BEN, 2002. Brtník, B. Základní elektronické obvody. BEN - technická literatura, Praha, 2011. ISBN 978-80-7300-408-8.Krejčiřík, A. Moderní spínané zdroje. Praha, BEN, 1999. Krejčiřík, A. Napájecí zdroje I. Praha, BEN, 1997. Husák, M. Napájecí zdroje v elektronice. Praha, ČVUT, 1998. Mohan, N., Undeland, T. M., Robbins, W. P. Power electronics. New York, John Wiley, 1989. Mallat, J., Krofta, J. Stabilizované napájecí zdroje pro mikroelektroniku. Praha, SNTL, 1985.

Požadavky

Předpokladem pro studium předmětu je znalost řešení elektronických obvodů pomocí počítačové simulace (SPICE). V průběhu studia musí student výsledky svých laboratorních měření zpracovat ve formě protokolů. Vyučující udělí zápočet z předmětu teprve po předložení takto zpracovaných laboratorních měření.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Bc. David Matoušek

Vyučující

Ing. Bc. David MatoušekIng. Jiří Roleček