Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické součástky (KE / IESOE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IESOE - Elektronické součástky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod: Vedení proudu v kovech a polovodičích, typy polovodičových materiálů, transportní jevy v polovodičích. Přechod PN: Rovnováha bez napětí, a při napětí v propustném azávěrném směru, kapacita přechodu, průrazy přechodu.Dioda PN: Definice diody, VA charakteristika, schématická značka, vlastnosti a parametry PN diod, aplikace.Bipolární tranzistor: Struktura NPN a PNP a schématické značky popis funkce, charakteristiky, aplikace jako zesilovače a spínače, parametry, lineární parametry a lineární model.Vícevrstvé spínací součástky: Tyristor, jeho struktura a funkce, charakteristiky, použití, diak a triak, struktura a funkce, použití.Unipolární tranzistory: Princip funkce, struktury a režimy činnosti, hlavní charakteristiky, rozdíl oproti bipolárním tranzistorům, aplikace, tranzistor IGBT.Optoelektronické součástky: Optické spektrum, barvy, vnitřní fotoefekt, detektory záření (fotoodpor, fotodioda, fototranzistor) - režimy a charakteristiky, vlastnosti a použití. Generátory záření - LED a polovodičové lasery, charakteristiky, použití.Zobrazovače: alfanumerické zobr. LED a LCD, vakuové obrazovky, plazmové obr., TFT displeje, principy, vlastnosti a charakteristiky, použití. Polovodičové snímače obrazu: prvky s nábojovou vazbou (CCD), CCD fotoaparáty a kamery.Integrované obvody: Kategorizace podle typu signálů, podle technologií, a hromadnosti výroby. Analogové integrované obvody: základní charakteristiky, základní stavební prvky (proudový zdroj a aktivní zátěž, proudové zrcadlo, diferenciální zesilovač, proudový a napěťový výstup).Operační zesilovače: definice, základní vlastnosti, neinvertující a invertující zesilovač, kmitočtové a nelineární vlastnosti, proudová a napěťová nesymetrie, korekce, šum OZ, příklady kmitočtově závislých a neineárních obvodů s OZ.Další analogové IO: Stabilizátory napětí a proudu, referenční zdroje napětí, transkonduktanční a transimpedanční zesilovače, komparátory, desaturační opatření, komparátory s hysterezí, multivibrátory.Digitální integrované obvody: definice DIO, digitální signály, technologie DIO (TTL, STTL, ECL, CMOS) - princip, vlastnosti, použití.Č-A převodníky: definice, paralelní (s váhovými a s R-2R sítěmi) a postupné (modulační) převodníky - zapojení, funkce, vlastnosti, použití.A-Č převodníky: definice, struktura ADC (S&H, vlastní převod), paralelní a postupné převodníky, vlastnosti a použití.Obvody vysoké integrace: kategorie LSI obvodů, mikroprocesory a jejich architektura, paměti - typy, vlastnosti a použití.

Získané způsobilosti

Student bude znát funkci a využití celé řady součástek. Především polovodičových součástek jako jsou tranzistory, tyristory atd. monolitické integrované obvody, hybridní integrované obvody a optoelektronické součástky. Bude schopen změřit jejich parametry a navrhnout základní zapojení.

Literatura

Vedral J., Fischer J. Elektronické obvody pro měřicí techniku, ČVUT Praha , 2004, ISBN 80-01-02966-2. BOUŠEK, J. a kol. Elektronické součástky. VÚT Brno, 2005. Foit J., Hudec L. Součástky moderní elektroniky, ČVUT Praha, 1998, ISBN 80-01-017893-3.

Požadavky

Podmínky zápočtu: Docházka do cvičeníOdevzdání protokolů z laboratorních cvičení a odsouhlasení vyučujícímOdevzdání výsledků počítačových cvičení a odsouhlasení vyučujícímPodmínky zkoušky:Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část je bodována 0 - 100 body. Podmínkou přístupu k ústní části zkoušky je zisk alespoň 50 bodů z písemné části. Při ústní části zkoušky dostane student minimálně 3 otázky ze zveřejněného seznamu otázek ke zkoušce. Zkoušející hodnotí známkou zejména míru pochopení látky a schopnost aplikace poznatků.

Garant

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.Ing. Ladislav Štěpánek

Vyučující

Ing. Ladislav ŠtěpánekIng. Bc. David MatoušekIng. Luboš Rejfek