Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lineární elektrické obvody (KE / ILEOE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / ILEOE - Lineární elektrické obvody, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Navázání na teoretickou elektrotechniku. Elektrický proud, elektrické napětí, výkona práce v elektrických obvodech. Základní elektrické prvky - rezistor, kondenzátor,cívka, zdroje, dioda, tranzistor.Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony, Théveninova a Nortonova věta, superpozice.Způsoby řešení elektrických obvodů.Základní parametry elektrických prvků - rezistance, kapacita, indukčnost.Rezistance, kapacita a indukčnost paralelně a sériově řazených prvků, využití prořešení obvodů. Řešení stejnosměrných obvodů s využitím Théveninovy a Nortonovyvěty, superpozice.Systematické metody řešení stejnosměrných elektrických obvodů - metodasmyčkových proudů, metoda uzlových napětí.Střídavá napětí a proudy v elektrických obvodech, fázory a jejich použití, impedance,zákony pro obvody se střídavými napětími a proudy.Řešení elektrických obvodů při buzení střídavými napětími a proudy, řešení obvodůs aktivními prvky, prvky s více vývody. Výkon a práce v obvodech se střídavýminapětími a proudy.Řešení elektrických obvodů buzených zdroji s obecnými časovými průběhy napětía proudů (přechodné děje) pomocí diferenciálních rovnic. Řešení obvodů popsanýchdiferenciální rovnicí prvního řádu ( R-C, R-L články, základní vlastnosti).Řešení elektrických obvodů buzených obecnými napětími a proudy popsanýchdiferenciálními rovnicemi vyšších řádů, popřípadě soustavou diferenciálních rovnic.Využití Laplaceovy transformace pro řešení obvodů popsaných diferenciálnímirovnicemi.Trojfázová elektrická síť, výkon a práce v třífázové síti.Dvojbrany, popis chování dvojbranů různými typy parametrů, převod mezi různýmitypy parametrů, přenosy, vstupní impedance, výstupní impedance, charakteristickáimpedance.Kmitočtové filtry. Druhy, parametry, realizace.Přenosové vedení. Základní parametry vlastnosti, použití.Magnetické obvody, jejich řešení, podobnost s obvody elektrickými.

Získané způsobilosti

Studiem předmětu student získá hlubší znalosti ze základů elektrotechniky, zejména se naučí řešit elektrické obvody pro stejnosměrná, sinusová a obecná napětí a proudy, určovat výkon a práci konanou elektrickým proudem (v jednofázové a trojfázové síti), získá základní znalosti o dvojbranech a jejich parametrech, filtrech a d.

Literatura

Brtník, B. Elektrické obvody v příkladech. BEN - technická literatura, Praha, 2010. ISBN 978-80-7300-436-1.Vladař J., Zelenka J. Elektrotechnika a silnoproudá elektrotechnika. SNTL Praha, Alfa. Bezoušek, P., Schejbal, V. Elektrotechnika. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. Švec J. Příručka automatizační a výpočetní techniky, SNTL Praha, 1975. Ďaďo S., Keidl M. Senzory a měřicí obvody, ČVUT Praha, 1996. Haňka L. Teorie elektromagnetického pole, SNTL Praha, 1975. Mikulec M., Havlíček V. Základy teorie elektrických obvodů 1 a 2, ČVUT Praha, 1997/8.

Požadavky

Předpokladem pro studium předmětu jsou základní znalosti z teoretické elektrotechniky. Kromě návštěvy přednášek a cvičení student k získání zkoušky z předmětu musí vypracovat řešení individuálně zadaných úloh (řešení některého základního elektrického obvodu).

Garant

Ing. Bohumil Brtník, Dr.Ing. Bc. David Matoušek

Vyučující

Ing. Bohumil Brtník, Dr.Ing. Bc. David MatoušekIng. Bohumil Brtník, Dr.Ing. Jiří Roleček