Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromag. kompat. elektron. systémů (KE / INEKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INEKE - Elektromag. kompat. elektron. systémů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prohloubení znalostí elektromagnetického pole (Maxwellovy rovnice, jejich řešení v různých prostředích, řešení pro harmonické průběhy s pomocí fázorů, popis prostředí z hlediska šíření radiových vln).Šíření vln po dlouhých vedeních (přizpůsobení vedení, Smithův impedanční diagram).Šíření vln v prostoru, mnohocestné šíření, odrazy a rozptyl elektromagnetických vln na rozhraních, vliv reálné atmosféry na útlum a fázové zpoždění šířící se vlny, vliv terénních překážek, Fresnelovy zóny).Základní typy antén, vlastnosti antén z hlediska praxe.Transformace časové a frekvenční oblasti (Fourierova transformace, Laplaceova transformace), periodické signály, spektra signálů, harmonické složky, přechodné stavy.Určení odezvy v časové oblasti z odezvy ve frekvenční oblasti pro lineární obvody, neperiodické a náhodné signály, přeslechy a stínění.Extrémně širokopásmové (UWB) a úzkopásmové systémy.Digitální obvody, analyzátory spektra.Emise vyzařováním a susceptibilita.Emise po vedení a susceptibilita.Návrh elektronických systémů z hlediska EMC.

Získané způsobilosti

Student umí řešit náročnější úlohy přenosu rušivých signálů (prostorem i po vedeních) a odvozovat příslušné vzorce, umí používat spektrální analýzu.Student se orientuje v oblasti EMC, rozlišuje zdroje rušení a způsoby přenosu rušení, umí navrhovat řešení vedoucí k minimalizaci rušení, umí používat základní metody měření rušivých signálů, zná příslušné předpisy.

Literatura

BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. SCHEJBAL, V. et al. Elektrotechnika. Příklady. Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-560-9.Prokop, Vokurka. Šíření elektromagnetických vln a antény. SNTL Praha, 1980. Praha, SNTL, 1980. Svačina, J. Základy elektromagnetické kompatibility,VUT Brno, 2001. Brno: Vysoké učení technické, 2001. Mazánek, M., Pechač, P., Vokurka, J. Antény a šíření vln. Vydavatelství ČVUT, 1999. Svačina, J. Elektromagnetická kompatibilita: principy a poznámky. Brno, VUT, 2001. Vondrák, M. Elektromagnetická kompatibilita v teleinformatice: cvičení. Praha, Vydavatelství ČVUT, 1998. Černohorský, D. a kol. Elektromagnetické vlny a vedení. Brno: VUTIUM. 1999. VUTIUM, 1999. GREGORA, S., FIŠER, O. Elektrotechnika (elektronická forma učebnice), Univerzita Pardubice, 2005. Vrba, J. Technika velmi vysokých frekvencí. Praha: ČVUT. 1998. ČVUT, 1998. Tysl, V., Růžička, V. Teoretické základy mikrovlnné techniky. SNTL, Praha, 1989.

Požadavky

Podmínky zápočtu: 80% účast na cvičeních, odevzdání 1 samostatně vypracované domácí úlohy zadané cvičícím, odevzdání popisu (včetně výsledků a závěru) všech laboratorních cvičení (praktických nebo simulačních na počítačích), které byly cvičícími zorganizovány, úspěšné absolvování 1 nebo 2 zápočtových testů (podle úvahy cvičícího).Podmínky zkoušky: zápočet, písemná zkouška (minimálně 2 příklady) a ústní zkouška nebo zkouškový test dle úvahy přednášejícího. Student zkoušku neudělá, pokud z písemné zkoušky a případného testu nevyhoví alespoň z 50%.

Garant

doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.Ing. Vladimír Brázdadoc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.