Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mobilní komunikační systémy (KE / INMKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INMKE - Mobilní komunikační systémy, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled mobilních systémů: systémy radiostanic, mobilní telefonní systémy, satelitní mobilní telefonní systémy.Radiostanice a rádiové sítě - kmitočtová pásma a jejich charakteristiky, bloková struktura radiostanice, a její parametry, typy rádiového provozu, systémy rádiových sítí, jejich vlastnosti a charakteristiky, metody hromadného přístupu.Mobilní telefonie - buňkové systémy, princip a popis systému GSM první a druhé generace, kmitočtový a časový multiplex, modulace, kanálové kódování a prokládání, ekvalizace, struktura logických a provozních kanálů, funkce systému při navazování, rušení a předávání spojení. Bloková struktura mobilní stanice a bázové stanice. Vyšší generace mobilních systémů, UMTS. Srovnání s dalšími systémy mobilní telefonie.Systémy rádiového přenosu dat, širokopásmové systémy na krátkou vzdálenost, jejich principy a charakteristiky, problémy a perspektivní aplikace.RFID - principy, typy a parametry pasivních a aktivních čipů, používané metody modulace a signály, metody aktivace, čtení, zabezpečení přenosu. Čtečky, jejich bloková struktura, charakteristiky a parametry.

Získané způsobilosti

Mobilní komunikační systémy

Literatura

Redl, S. M., Weber, M. K., Oliphant, M. W. An Introduction to GSM . Artech House. Boston London, 1995. Hanus, B. Bezdrátové a mobilní komuinikace. Skripta FEKT VUT. Brno, 2003. ISBN 80-214-1833-8.Mehrotra, A. GSM System Engineering. Artech House. Boston London, 1997. Walker, J. Mobile Information Systems. Artech House. Boston London, 1990. Doboš, L. a kol. Mobilné rádiové siete, 1. vyd. Žilina, Žilinská univerzita, 2002. ISBN 80-7100-936-9.

Požadavky

Student musí ukázat porozumění řešených problémů.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Michal MandlíkIng. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Tomáš Zálabský