Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přenosové sítě (KE / INPRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INPRS - Přenosové sítě, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy datových přenosů optickými vlákny, po symetrických a koaxiálních kabelech a v bezdrátových sítích.Rychlost, zpoždění, šířka pásma, synchronní a asynchronní přenos dat.Síťové architektury, rozlehlé, metropolitní a lokální sítě.Topologie sítí, přepojování okruhů nebo paketů.PDH, SDH/SONET, vlnový multiplex, DWDM a CWDM, FDDI, ATM, Frame Relay xDSL technologie (např. ADSL, HDSL, SDSL, VDSL a další).Kabelové sítě (HFC, DOCSIS).Laserové spoje, mikrovlnné spoje.Bezdrátové přístupové sítě (FWA, WiFi, WiMax).Optická a elektrická rozhraní přenosových zařízení.Přenosy dat v pevných telefonních sítích (dial-up, ISDN).Přenosy dat prostřednictvím mobilních sítí (např. CDPD, HSCSD, GPRS, EDGE CDMA, UMTS HSDPA, ...).Satelitní přenosy dat (VSAT, GEO a LEO).Širokopásmová komunikace po elektrické síti.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu získá všeobecný přehled o koncepci základních kabelových a bezkabelových komunikačních systémů. Bude seznámen s jejich strukturou a funkcí a používanými způsoby zpracování a přenosu signálu.

Literatura

Doporučení ITU - T, ETSI a ATM Fóra. Vodrážka, Pravda. Principy telekomunikačních systémů. ČVUT, 2006. Vodrážka. Přenosové systémy v přístupové síti. ČVUT, 2006. Pužmanová, R. Širokopásmový Internet - Přístupové a domácí sítě. Praha, 2004. ISBN 80-251-0139-8.Blunár, Diviš. Telekomunikační sítě - 1. díl. VŠB - TU Ostrava, 2003. SVOBODA, J. a kol. Telekomunikační technika Díl 1-3. Hüthig & Beneš - Nakladatelství Sdělovací technika, 2000. GŘS - Vzdělávací centrum, SPT Telecom, a.s. Telekomunikační výukové programy. Brno, 1999. Škorpil, Gregořica. Vysokorychlostní komunikační systémy. VUT, 2004.

Požadavky

Podmínky zápočtu: - docházka do cvičení,- odevzdání protokolů z laboratorních cvičení a odsouhlasení vyučujícím,- odevzdání výsledků počítačových cvičení a odsouhlasení vyučujícím,- vypracování zápočtového testu alespoň na 60%. Podmínky zkoušky:Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část je bodována 0 - 100 body. Podmínkou přístupu k ústní části zkoušky je zisk alespoň 60 bodů z písemné části. Při ústní části zkoušky dostane student minimálně 3 otázky ze zveřejněného seznamu otázek ke zkoušce. Zkoušející hodnotí známkou zejména míru pochopení látky a schopnost aplikace poznatků.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Ladislav Štěpánek

Vyučující

Ing. Ladislav ŠtěpánekIng. Ladislav ŠtěpánekIng. Tomáš Zálabský