Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika rádiových komunikačních systémů (KE / INRKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INRKE - Technika rádiových komunikačních systémů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Šíření elektromagnetických vln a antény radiokomunikačních zařízení:- Kulová vlna a rovinná vlna a jejich charakteristiky, šíření vln v atmosféře a podél zemského povrchu, atmosférická a ionosférická refrakce, ztráty v atmosféře, ohyb vln na překážkách.- Antény, charakteristiky antén, půlvlnné a čtvrtvlnné antény, reflektorové antény, fázované anténní soustavy.Obvody velmi vysokých frekvencí:- Homogenní vedení a jeho charakteristiky, impedance na homogenním vedení, Smithův diagram, úseky vedení a jejich spojování, vázaná vedení.- Rozptylové parametry vf obvodu, obvody s rozloženými parametry, základní typy lineárních obvodů s rozloženými parametry (půlvlnný rezonátor, impedanční transformátor, čtvrtvlnná tlumivka, dělič výkonu, směrový vazební člen, hybridní a magický T člen).Rádiové přijímače a vysílače:- Homodynní a heterodynní přijímače, kmitočtové schéma heterodynního přijímače, dynamické charakteristiky přijímače, korekce lineárního zkreslení, korekce nelineárního zkreslení, digitální přijímače a jejich charakteristiky.- Vysílače, výkonové zesilovače velmi vysokých frekvencí, elektronkové zesilovače a oscilátory, tranzistorové výkonové zesilovače velmi vysokých frekvencí. Struktura bloku PV rádiových systémů, duplexer a kmitočtové schéma bloku, místní oscilátory, koherence a obnova nosné.

Získané způsobilosti

Student získá přehled v problematice rádiových systémů, a praktické zkušenosti z aplikace metod modulace, demodulace a detekce komunikačního signálu.

Literatura

BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-101-6.POZAR, D.M. Microwave engineering. Hoboken: John Wiley and Sons, 2005. SYROVÁTKA, B. Radiové prijímače a vysílače. ČVUT Praha, 2005. Schejbal, Vladimír. Sbírka příkladů z elektrotechniky. 2012. MAZÁNEK, M., PECHAČ, P. Šíření elektromagnetických vln a antény. ČVUT Praha, 2004.

Požadavky

Student musí ukázat porozumění řešených problémů.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.prof. Ing. Vladimír Schejbal, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Tomáš ZálabskýIng. Vadim Závodný