Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spolehlivost a bezpečnost systémů (KE / INSBE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INSBE - Spolehlivost a bezpečnost systémů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Elektrické, elektronické, programovatelné struktury a systémy (E/E/PES).Modelování základních charakteristik systému. Modely struktury a modely chování.Analýza rizika. Kvalitativní a kvantitativní hodnocení rizika. Identifikace nebezpečí.Analýza důsledků nebezpečí. Výpočet rizika. Tolerovatelná intenzita nebezpečí.Spolehlivost systémů. Bezporuchovost, pohotovost, udržovatelnost.Metody analýzy spolehlivosti systémů (FTA, FMEA, FMECA, MA, ETA, ...).Bezpečnost. Integrita bezpečnosti.Předcházení poruchám v jednotlivých etapách životního cyklu systému.Zvládnutí důsledků poruch. Techniky bezpečnosti. Nezávislost prvků systému. Technická diagnostika.Bezpečnostní modely pro analýzu důsledků poruch.Bezpečné komunikace. Uvažované hrozby a prostředky k jejich eliminování.Bezpečné komunikace v uzavřených komunikačních systémech.Bezpečné komunikace v otevřených komunikačních systémech.Inovace

Získané způsobilosti

Po absolvování má být student schopen systémového přístupu k návrhu i k vlastní realizaci bezpečnostně relevantního elektronického systému.

Literatura

ČSN EN 50 159-1,2. Drážní zařízení - Sdělovací a zabezpečovací systémy a systémy zpracování dat - Komunikace v uzavřených a v otevřených přenosových zabezpečovacích systémech. 2002. ČSN EN 61 508. Funkční bezpečnost elektrických (elektronických) programovatelných systémů související s bezpečností. 2002.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat schopnost řešeným problémům porozumět, kriticky je zhodnotit a samostatně řešit.

Garant

doc. Ing. Aleš Filip, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Aleš Filip, CSc.doc. Ing. Aleš Filip, CSc.