Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rádiové systémy určování polohy (KE / INUPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INUPE - Rádiové systémy určování polohy, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Obecná formulace odhadu zobecněné polohy objektu. Principy rádiového určování polohy a charakteristiky jednotlivých metod: časoměrné, směroměrné, fázoměrné, a dopplerovské systémy a jejich kombinací.- Přehled satelitních navigačních systémů a jejich charakteristiky. Popis struktury a rozbor satelitních navigačních systémů NAVSTAR a GALILEO (vysílané signály a data, navigační přijímač, vlastnosti, příčiny chyb určení polohy, dosažitelná přesnost, metody zvýšení přesnosti). Seznámení se základními měřítky výkonnosti a bezpečnosti (přesnost, integrita, kontinuita a pohotovost) určení polohy a odvození základních hodnot těchto měřítek z potřeb letectví. Popis architektury lokálních prvků (referenční přijímače, monitory integrity, pseudolity, apod.) globálního navigačního systému pro aplikace/ služby s garantovanou přesností, spolehlivostí a bezpečností.- Primární, sekundární a pasivní radary. Metody měření vzdálenosti, směru a rychlosti objektů u primárních radarů, jednoznačnost, rozlišovací schopnost a zdroje chyb a dosažitelná přesnost.- Charakteristiky signálu, odraženého od objektů, vliv prostředí, radarové rovnice. Klasifikace primárních radarů. Antény a vf části radarů. Blok přijímač - vysílač. Primární zpracování radarového signálu (přizpůsobená filtrace, dopplerovská filtrace, detekce a extrakce). Sekundární zpracování, sledování cíle. Terciální zpracování.- Sekundární radary a pasivní radary.

Získané způsobilosti

Student získá přehled v metodách určování polohya rychlosti rádiovými prostředky, seznámí se s technologiemi zpracování signálu, používanými zejména v satelitních navigačních systémech a v radarech.

Literatura

Bezoušek, P., Šedivý, P. Radarová technika. ČVUT Praha, 2004. Hrdina, Z., Pánek, P., Vejražka, F. Rádiové určování polohy. ČVUT Praha, 1995.

Požadavky

Účast na laboratorních a počítačových cvičeních, odevzdání elaborátů z laboratorních a počítačových cvičení

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.doc. Ing. Aleš Filip, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Michal MandlíkIng. Vadim Závodný