Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové zpracování signálů (KE / INZSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / INZSE - Číslicové zpracování signálů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zpracování analogového signálu číslicovými prostředky, základní schéma. Spektrum vzorkovaného signálu.Analogově-číslicový převod, vzorkování, kvantování, kódování. Kvantování signálu v amplitudě, kvantovaní chyby, kvantizátor, pravděpodobnostní charakteristiky kvantovacích chyb.Převod signálu z číslicové na analogovou formu. Ideální převod číslicového signálu na analogový, používané způsoby převodu.Analogový ekvivalent číslicového zpracování signálu, číslicový ekvivalent analogového zpracování signálu.Změna periody vzorkování signálu. Snížení vzorkovacího kmitočtu, zvýšení vzorkovacího kmitočtu celistvým násobkem, změny spektra. Změna vzorkovacího kmitočtu v racionálním poměru.Číslicová filtrace (filtrace, interpolace, extrapolace). Přenos a kmitočtová charakteristika nerekurzivního filtru (první seznámení se Z-transformací), impulsní odezva.Rekurzivní filtr, realizace v časové oblasti, přenosová a kmitočtová charakteristika.Číslicové zpracování signálu a Z-transformace. Jednostranná a dvoustranná Z transformace, základní vlastnosti, transformace konvolute.Transformace inverzní k Z-transformaci, základní vztahy. Určování integrací, zpětná transformace pro racionální lomené funkce proměnné z.Diskrétní Fourierova transformace, definice, vlastnosti, výpočet pomocí FFT.Číslicové filtry FIR, IIR, různé způsoby realizace FIR filtrů. Využití teorie návrhu analogových filtrů.Různé způsoby realizace IIR číslicových filtrů. Návrh filtrů s využitím teorie analogových filtrů.Kvantizační šumy v číslicových filtrech.Závěrečná doplnění (k Z-transformaci, využití Matlabu pro návrh filtrů, užití číslicového zpracování v různých oblastech, náhodné signály a číslicové zpracování)

Získané způsobilosti

Studiem předmětu student získá hlubší znalosti o zpracování číslicového signálu jako jsou využití diskrétní Fourierovy transformace, Z transformace, analýza a návrh číslicových filtrů, vliv šumů na zpracování apod., a schopnost použít tyto znalosti pro realizaci konkrétních zařízení pro zpracování signálu.

Literatura

Uhlíř, J., Sovka, P. Číslicové zpracování signálu. ČVUT. Davídek, V., Sovka, P. Číslicové zpracování signálu a implementace. ČVUT. PRCHAL, J., ŠIMÁK, B. Digitální zpracování signálů v telekomunikacích. ČVUT Praha, 2000. Davídek, V., Pšenička, B. Prostředky diskrétního zpracování signálů. ČVUT.

Požadavky

Předpokladem úspěšného zvládnutí předmětu jsou dobré základní znalosti o zpracování signálu. Kromě návštěv přednášek a cvičení je součástí studia také vypracování protokolu o řešení individuálních úloh z oblasti číslicového zpracování signálu zadaných v průběhu semestru (návrh a analýza vybraného obvodu apod).

Garant

Ing. Jiří Konečný, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Konečný, Ph.D.Ing. Jiří Konečný, Ph.D.Ing. Jan Pidanič, Ph.D.