Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přenos dat a informací (KE / IPDAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IPDAE - Přenos dat a informací, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy z oblasti telekomunikacíSdělovací řetězec, jednotky v telekomunikacíchZáklady teorie informaceVytváření a přenos informace telekomunikačním kanálemKlasifikace signálů, charakteristiky signálů ? střední hodnota, výkon, energieVztah mezi časovou a frekvenční oblastí signáluImpulzní modulaceKvantování signálu a pulzní kódová modulace PCMTeorie homogenních vedeníMetalická vedeníKódování zdroje ? Formáty signálůKódování kanálu ? Zabezpečení signálu proti chybovostiKódování kanálu ? Bezpečnostní kódováníKódování - druhy, použití.Druhy přenosu - asynchronní, synchronní. Vícenásobné využití přenosových cest.Datový řetězec, koncová zařízení pro přenos dat.Datové sítě.Principy vrstvového řízení, referenční model OSI.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student zvládá problematiku z oblasti přenosu dat především po metalických vedeních a dokáže popsat všechny části sdělovacího řetězce. Orientuje se v tématech vztahu časového a frekvenčního zobrazení signálů, pulzních modulací, multiplexu.

Literatura

Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 1, Hüthig a Beneš, Praha 1999, ISBN 80-901936-3-3. Šimák B., Svoboda J. Základy teleinformatiky, skripta ČVUT Praha, 1996.

Požadavky

1) Aktivní účast na cvičeních, neznalost probírané problematiky (základních vztahů a zákonitostí povede k neomluvené hodině. Při cvičení jsou povolené výpisky či přednášky.2) Docházka minimálně 80% (počítají se omluvené i neomluvené absence)3) Pozdní příchod na hodinu o maximálně 10 minut, pak neomluvené cvičení.4) Úspěšné absolvování zápočtových písemných prací:První zápočtová práce se bude psát přibližně v polovině semestru (bude upřesněno na portálu), druhá zápočtová práce poslední či předposlední (lichý nebo sudý týden) termín semestru.a) zápočtový test - 50 bodů maximum b) zápočtový test - 50 bodů maximumCelkový počet bodů, které lze získat je 100.Minimální počet bodů pro získání zápočtu je 50!!!!!(z každé písemné práce je nutné získat minimálně 25 bodů)5) Odevzdané všechny laboratorní úlohy (termín odevzdání je maximálně týden po odměření úlohy)

Garant

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Jan Pidanič, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Tomáš ZálabskýIng. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Matěj PetkovIng. Jan Pidanič, Ph.D.Ing. Tomáš ShejbalIng. Tomáš Zálabský