Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové sítě (KE / IPOSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IPOSE - Počítačové sítě, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod.Smysl počítačových sítí (PS), taxonomie PS, obecný model architektury PS, referenční modely, prvky tvořící PS.Fyzická vrstva.Vlastnosti přenosových cest, modulační techniky, základní a přeložené pásmo, sériový a paralelní přenos dat, diferenciální a asymetrický signál, Synchronní a asynchronní signál, konkrétní realizace na F.V.: sériová rozhraní, Ethernet Strukturovaná kabeláž, Bluetooth, Bezdrátové sítě.Linková vrstva.Přístup ke sdílenému médiu, adresace na linkové vrstvě, linkové protokoly, Ethernetový rámec.Síťová vrstva.IP protokol, IP adresy a masky, ICMP, Fragmentace paketů, AGRP, IGMP, AP 3.lev.Transportní vrstva.TCP a UDP protokoly.Směrování v PS a směrovací protokoly.Principy směrování, směrovací tabulky, přímé a nepřímé směrování, algoritmy směrovacích protokolů, protokoly RIP, IGRP, E-IGRP, OSPF, EGP, BGP, přístupové seznamy.Aplikační vrstva.Funkce aplikační vrstvy, vybrané protokoly aplikační vrstvy: Telnet, FTP, T-FTP, NFS, SSH a dalšíIPv6.Techniky řešení nedostatečného adresního prostoru v IPv4, IPv6 - nové vlastnosti, struktura IPv6, šifrování a autentizace, adresní prostor, zápis adresy, jednoznačné adresy, autokonfigurace, podpora IPv6 v OS,Systém DNS.Bezdrátové sítě.Bezdrátové sítě podle doporučení 802.11, techniky přenosu FHSS, DSSS, OFDM, taxonomie bezdrátových sítí, linková vrstva, topologie sítí, prvky tvořící bezdrátové sítě, mechanismy zabezpečení dat a autentizace.Multimedia na počítačových sítích a systémy zabezpečení přenášených dat.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student vybaven základními znalostmi z oblasti síťových technologií (zejména v oblasti sítí LAN). Student bude schopen samostatně a aktivně řešit problémy disfunkcionality lokálních sítí, případně ovlivňovat fungování sítě na 2. a 3. vrstvě.

Literatura

Cisco Systems:. "Cisco Networking Academy Program" 1-2. a 3-4. díl, Indianapolis, USA 2005. Indianopolis, USA, 2005. Janeček J., Bílý M. "Lokální sítě", ČVUT Praha 2004. Kállay F., Peniak P. Počítačové sítě. Grada Praha, 2003. ISBN 80-247-0545-1.Velte T. "Síťové technologie Cisco, Velký průvodce", Computers Press Brno 2003. Dostálek L., Kabelová A. Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS. Praha, 2002. ISBN 80-7226-675-6.

Požadavky

V průběhu kurzu je student povinen účastnit se všech cvičení. U studentů s absolvovanými kurzy CCNA je možná individuální úprava programu. Student musí v rámci zápočtového testu předvést znalost praktických témat probíraných na cvičeních v síťové laboratoři.V rámci zkoušky student předvede aktivní znalost témat přednesených na přednáškách.

Garant

Ing. Martin Dobrovolný, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Dobrovolný, Ph.D.Ing. Ladislav BeranIng. Martin Dobrovolný, Ph.D.Ing. Pavel Chmelař