Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová simulace elektron. obvodů (KE / IPSEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IPSEE - Počítačová simulace elektron. obvodů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáška o obsahu předmětu. Způsoby analýzy a návrhu obvodů, vlastnosti základních pasivních prvků z hlediska návrhu obvodů.2. Analýza a návrh obvodů pomocí programu SPICE - základní informace, typy analýz, popis programu, příkazy.3. Modely polovodičových prvků z hlediska použití v programu SPICE. Modely polovodičových diod a bipolárních tranzistorů, parametry používané programem SPICE pro popis modelů.4. Modely JFET a GASFET v programu SPICE, parametry pro jejich zadání.5. Model tranzistoru MOSFE, parametry pro charakterizování tranzistoru v programu SPICE.6. Přenosová vedení, operační zesilovače v programu SPICE.7. Přenosové funkce v obvodech, vstupní a výstupní impedance, nulové body a póly přenosu, určování pomocí SPICE. Časové a kmitočtové závislosti v obvodech.8. Fourierova transformace, její souvislost se spektrem, určování spektra programem SPICE.9. Analýza a návrh elektronických obvodů pomocí zjednodušených náhradních schémat.10. Numerický algoritmus, symbolický algoritmus, semisymbolický numerický algoritmus.11. Program SNAP, MicroCap.12. Meze numerických simulátorů.13. Rezerva.

Získané způsobilosti

Studiem tohoto předmětu se student naučí pro řešení elektronických obvodů požívat počítačové prostředky analýzy a návrhu elektronických obvodů. Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen za pomocí počítače podrobně analyzovat a navrhovat i poměrně složité elektronické obvody.

Literatura

Dobeš J. Návh radielektrických obvodů počítačem, ČVUT Praha, 1997. Kejhar M. a kol. Program SPICE v příkladech, ČVUTPraha, 1995. Brtník B. Základy simulace elektronických obvodů, BEN - technická literatura, Praha, ISBN 978-80-7300-458-3 (v tisku).

Požadavky

Získání zápočtu:- docházka na cvičení, max. 2 absence,- docházka se eviduje na začátku cvičení,- odevzdání zadané semestrální práce ve stanovené formě,- vyplnění a odeslání e-learningového testu.Organizace zkoušky:- diskuze k semestrální práci,- praktická část - řešení zadaného elektronického obvodu v programu LTspice,- teoretická část - dvě otázky z problematiky modelů elektronických součástek a simulace elektronických obvodů.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Bc. David Matoušek

Vyučující

Ing. Bc. David MatoušekIng. Bc. David Matoušek