Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sdělovací technika (KE / ISTEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / ISTEE - Sdělovací technika, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod: Názvosloví sdělovací techniky, komunikační kanál a jeho struktura. Klasifikace signálů a jejich charakteristiky v časové oblasti. Diracův impulz a jednotkový skok.Periodické signály: Charakteristiky periodických signálů, Fourierova řada, spektrum. Význačné případy periodických signálů a jejich charakteristiky. Vztah časové a frekvenční oblasti.Neperiodické determinované signály: signály výkonové a energetické, Fourierova transformace, spektrum neperiodických signálů, význačné případy neperiodických signálů a jejich charakteristiky. Vztah Fourierovy řady a Fourierova integrálu, vztah spekter neperiodických a periodických signálů.Rádiová cesta: Základní charakteristika, struktura rádiové cesty, šíření elektromagnetických vln prostorem, rovinná a kulová vlna, útlum šíření, refrakce, vícecestné šíření.Antény a jejich charakteristiky, radiokomunikační rovnice, výkonová bilance rádiové cesty, vysílač a přijímač.Optická cesta: Základní charakteristika optické cesty, optické spektrum, struktura optické cesty, šíření světla optickým vláknem, typy a charakteristiky optických vláken, výkonová bilance optické cesty.Kapacita kanálu, přenosová a modulační rychlost, definice a účel modulace a multiplexování signálů, typy multiplexů.Amplitudová modulace harmonické nosné vlny: popis modulovaného signálu, spektrum modulovaného signálu, typy AM.Modulátory a demodulátory AM, koherentní demodulace AM, obnova nosné, vlastnosti a aplikace AM.Úhlové modulace harmonické nosné vlny: vztah mezi frekvenční a fázovou modulací, spektrum úhlových modulací.Modulátory a demodulátory FM a PM, koherentní demodulace FM a PM, obnova nosné, vlastnosti a aplikace úhlových modulací.Diskrétní modulace harmonické nosné vlny: Amplitudové modulace (ASK), frekvenční modulace (FSK), modulace se spojitou fází, MSK, GMSK, modulátory a demodulátory.Fázové modulace (PSK), BPSK, QPSK a její varianty, QAM Modulace s mnoha nosnými DMT, OFDM, principy, vlastnosti a použití.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student dokáže určit charakteristiky signálů používaných ve sdělovací technice a vypočítat jejich spektra. Zná vlastnosti a strukturu telekomunikačních sítí a kanálů, charakteristiky a strukturu rádiové a optické cesty, typy analogových a diskrétních modulací a možnosti jejich využití.

Literatura

Pearson J. Basic Communication Technology, Prentice Hall, 1992 ISBN 0-13-061078-X. Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 1, Hüthig a Beneš, Praha 1999, ISBN 80-901936-3-3. Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 2, Hüthig a Beneš, Praha 1999, ISBN 80-901936-4-1.

Požadavky

Podmínky zápočtu: Docházka do cvičení Odevzdání protokolů z laboratorních cvičení a odsouhlasení vyučujícím Odevzdání výsledků počítačových cvičení a odsouhlasení vyučujícímPodmínky zkoušky:Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část je bodována 0 - 100 body. Podmínkou přístupu k ústní části zkoušky je zisk alespoň 50 bodů z písemné části. Při ústní části zkoušky dostane student minimálně 2 otázky ze zveřejněného seznamu otázek ke zkoušce.

Garant

prof. Ing. Pavel Bezoušek, CSc.Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Jan Pidanič, Ph.D.Ing. Pavel RozsívalIng. Michal MandlíkIng. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Jan Pidanič, Ph.D.Ing. Tomáš Shejbal