Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané rádiové systémy (KE / IVRSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IVRSE - Vybrané rádiové systémy, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - rozdělení radiových komunikačních systémů.Šíření rádiového signálu, modely šíření pro různá prostředí.Rozhlas.TV signál, přenosové signály BTV, blokové schéma TV přijímače.Digitalizace rozhlasu, televize, OFDM.Vývoj systémů mobilní komunikace, moderní mobilní komunikační systémy.Rozhraní mobilních systémů, používané typy modulací, multiplexování.Principy komunikace v mobilních systémech, navázání spojení atd.Mnohonásobný přístup s kódovým dělením, W-CDMA, OFDMA.Bezdrátové datové sítě WiFi.Bezdrátové osobní datové sítě.Navigační systémy - vývoj, základní rozdělení.Principy navigačních systémů.Satelitní navigační systémy.

Získané způsobilosti

Student se po absolvování předmětu bude orientovat v oblasti nejčastěji využívaných bezdrátových technologií. Bude znát principy moderních komunikačních systémů, využívané modulační techniky, vlastnosti a využití rádiových pásem.

Literatura

Dobeš J., Žalud V. Moderní raditechnika. BEN Praha, 2006. Žalud V. Multimediální přenos signálů, skripta ČVUT, Praha 1995. Žalud V. Základy radioelektroniky, skripta ČVUT, Praha 1992.

Požadavky

Požadavky na zápočet:Pro obdržení zápočtu se student musí účastnit cvičení, odevzdat vypracované příklady a protokoly z laboratorních cvičení.Požadavky na zkoušku:Zkouška z předmětu je písemná (příklady) a ústní.

Garant

doc. Ing. Aleš Filip, CSc.Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Michal MandlíkIng. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Tomáš Shejbal