Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slaboproudé elektrotechniky (KE / IZSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IZSE - Základy slaboproudé elektrotechniky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy elektrostatiky, magnetického a stacionárního proudového pole, objasnění stejnosměrného a střídavého průběhu.Základní elektrické jednotky napětí, proudu, výkonu, vodivosti, odporu, indukčnosti a kapacity, základní elektrické obvody.Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony, řešení stejnosměrných elektrických obvodů.Biot-Savartův zákon, Ampérův zákon, magnetické pole v materiálech.Elektromagnetická indukce, Faradayův zákon, Lenzův zákon, vlastní a vzájemná indukčnost.Střídavé elektrické obvody, transformace střídavého napětí.Přechodové jevy při nabíjení a vybíjení kondenzátoru, při zapnutí a vypnutí proudu v obvodu s cívkou.PN přechod, polovodičové součástky - dioda, tranzistor, analogové a číslicové integrované obvody.Nesinusové proudy - pravoúhlé impulsy se kterými pracuje PC, Booleova algebra.Seznámeni se základními metodami měření.Bezpečnost práce na elektrickém zařízení.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student obeznámen se základy slaboproudé elektrotechniky.

Literatura

BEZOUŠEK, P., SCHEJBAL, V., ŠEDIVÝ, P. Elektrotechnika. Univerzita Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-101-6.SCHEJBAL, V. et al. Elektrotechnika. Příklady. Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-560-9.NOVOTNÝ, K. Základy elektroinženýrství II - přednášky. Praha, ČVUT, 1988. PAUL, C. R. Electromagnetics for engineers : with applications to digital systems and electromagnetic interference. John Wiley & Sons, 2004. BLAHOVEC, A. Elektrotechnika III (příklady a úlohy). Praha, Informatorium, 2005. ISBN 80-7333-045-8.BARTUŠKA, K. Sbírka řešených úloh z fyziky pro střední školy III: elektřina a magnetismus. Praha, Prometheus, 1998. ISBN 80-7196-235-9.BLAHOVEC, A. Základy elektrotechniky v příkladech a úlohách. Praha: SNTL, 1989. ISBN 80-03-00108-0.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu:Úspěšné absolvování zápočtových písemek (první přibližně v polovině semestru, druhá předposlední nebo poslední týden výuky v semestru).Podmínky pro absolvování předmětu:Student musí úspěšně absolvovat teoretickou i praktickou část písemné zkoušky. U ústní zkoušky musí prokázat porozumění řešených problémů.

Garant

doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ondřej Fišer, CSc.Ing. Marek JonášIng. Libor Kupka, Ph.D.Ing. Martin LauterbachIng. Marek PolaIng. Luboš RejfekIng. Luděk Zaplatílek