Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teleinformatiky (KE / PZTIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / PZTIP - Základy teleinformatiky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie sdělovací techniky; standardizace v oblasti telekomunikací, vrstvový model komunikace.Základy přenosu zpráv. Základní pojmy - informace, sdělovací řetězec, jednotky. Vytváření, přenos a vyhodnocení číslicových signálů.Typy signálů. Spektra základních typů signálů. Vztah mezi časovou a frekvenční oblastí signálu.Teorie homogenních vedení, primární a sekundární parametry vedení.Druhy a vývoj přenosových cest - vedení nadzemní, kabelové, optické, radiové.Metalická vedení.Modulace digitálních signálů. Význam modulace pro systémy přenosu dat, vybrané modulační metody.Impulsní modulace.Zabezpečení přenosu dat.Kódování - druhy, použití.Druhy přenosu - asynchronní, synchronní. Vícenásobné využití přenosových cest.Datový řetězec, koncová zařízení pro přenos dat.Datové sítě.Principy vrstvového řízení, referenční model OSI.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student znát základní informace o přenosu, zabezpečení a zpracování signálů. Student bude schopen v navazujících odborných předmětech porozumět výkladu popisujícímu funkci sdělovacích zařízení.

Literatura

VEJRAŽKA, F. Signály a soustavy. ČVUT Praha, 1995. SVOBODA, J., ŠIMÁK, B., ZEMAN, T. Základy teleinformatiky. ČVUT Praha, 1998. Laipert,M. Sbírka úloh z teorie sdělování. Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 1, Hüthig a Beneš, Praha 1999, ISBN 80-901936-3-3. Ertinger,Z. Teorie sdělování.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Jan Pidanič, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Matěj PetkovIng. Jan Pidanič, Ph.D.