Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafické editory (KIT / IGRED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / IGRED - Grafické editory, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní algoritmy pro práci s grafickými objekty v grafických editorech.Technické a programové prostředky pro zpracování grafiky.Kreslicí programy, programy rastrové grafiky, sazbové programy.Způsoby interpretace grafiky na různých výstupních zařízeních.Reprezentace rastrového a vektorového obrazu.Jazyky pro popis stránek.Formáty grafických dat a jejich přenosy.Vnímání a specifikace barev. Barvové modely.Zpracování publikací v oblasti DTP. Workflow systémy.Program Adobe Illustrator - základní činnosti. Kreslení objektů. Malování v kresbě. Práce s vrstvami. Práce s textem.Program Adobe Photoshop - základní činnosti. Skenování předloh - úpravy naskenovaného obrazu. Práce s volbami. Masky a kanály. Použití vrstev. Retušování obrazu. Malování v obraze.

Získané způsobilosti

Po absolvování je studen schopen práce s moderními 2D grafickými editory, pracovat s grafickými informacemi v celém spektru činností a postupů od prvotního pořízení, přes jejich následnou úpravu, archivaci, finální předtiskovou přípravu až po metody tisku.

Literatura

M.Dohnal:. Fyzikální základy reprodukce obrazu, Skriptum Univerzita Pardubice 2003. S. B. Sobota:. Grafické editory, KOPP, 1997. &, &. Speirs H.:. Introduction to Prepress, PIRA Surrey 1998. J. Žára:. Moderní počítačová grafika, Computer Press, 1998. S. Horný:. Od DTP k Prepressu. Grada, Praha 1997. M.Fribert:. Počítačová grafika v předtiskových operacích, Polygrafický sešit 3, Univerzita Pardubice 1998. Příručky a manuály k aktuálním verzím programů: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe In-Design, Corel Draw. Green P.:. Understanding Digital Color, GATF 1995. SPEIRS H. Introduction to Prepress. PIRA Surrey, 1998. GREEN P. Understanding Digital Color. GATF, 1995.

Požadavky

Na cvičeních aktivní účast a 75% docházka.Pro udělení zápočtu splněna docházka na cvičeních a splněno odevzdání práce v určený termín (práce ve formě plakátu zpracovaného v grafických programech vyučovaných na cvičeních předmětu, kde bude zastoupena vektorová i rastrová grafika).Ústní zkouška zahrnuje přezkoušení znalosti základních manipulací s vektorovou a rastrovou grafikou a znalosti technologií předtiskových operací.

Garant

Ing. Zbyněk Kopecký

Vyučující

Ing. Zbyněk KopeckýIng. Zbyněk Kopecký