Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační zdroje a jejich využívání (KIT / IIFZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / IIFZ - Informační zdroje a jejich využívání, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do informační vědy, základní terminologie.Historie knihoven.Knihovny v současnosti, Internet.Zpracování dokumentu - jmenný a věcný popis.Sekundární informační zdroje - katalogy, bibliografie.Vyhledávání na Internetu - předmětové katalogy, vyhledávácí stroje, portály.Informační střediska a databázová centra, druhy databází, teoretické principy vyhledávání.Specializované informační zdroje pro oblast práva, státní správy a samosprávy, Evropskou unii .Specializované informační zdroje pro oblast firemních a ekonomických informací.Polytematické a oborové elektronické informační zdroje.Elektronické formy periodik, vyhledávací služby nad plnými texty.Speciální informační zdroje: patentové databáze, databáze norem.Příprava a realizace rešerše.

Získané způsobilosti

Student je dokumentově gramotný, tj. schopný vyřešit "konkrétní informační problém". Umí vybrat vhodné informační zdroje k zadanému tématu, vyhledá v nich relevantní informace, zpracuje rešerši a správně ocituje použité prameny. Své postupy bude umět zdůvodnit a obhájit.

Literatura

http://knihovna.vsb.cz/kurzy/index.htmlSKLENÁK, V. Data, informace, znalosti a Internet. Praha : C. H. Beck, 2001. ISBN 80-7179-409-0.CEJPEK, J. Informace, komunikace a myšlení: úvod do informační vědy. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1037-X.TKAČÍKOVÁ, D. Informační zdroje Internetu: a jak je efektivně využívat. Praha: Výpočetní centrum ČVUT, 1997.

Požadavky

Zpracování rešerše na zadané téma včetně citací použité literatury podle normy ČSN ISO 690 a 690/2.Povinná 70% účast na cvičeních.

Garant

Ing. Blanka Jankovská

Vyučující

Ing. Blanka JankovskáIng. Blanka JankovskáMgr. Lucie MelicharováMgr. Darina Novotná