Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana osobních dat a autorských práv (KIT / INAPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / INAPE - Ochrana osobních dat a autorských práv, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu.Ústavní právo - Listina základních práv a svobod.Základy autorského práva - Pojem, působnost a předmět autorského práva, autor a jeho práva, licenční smlouva, zaměstnanecké a školní dílo, práva související s právem autorským.Obchodní právo - základy práva hospodářské soutěže, nekalá soutěž, ochrana spotřebitele, veřejnoprávní aspekty.Ochrana průmyslových práv a práv na označení - průmyslová práva, práva na označení, obchodní firma a obchodní rejstřík.Ochrana osobních údajů - postavení a práva jednotlivců, povinnosti při zpracování osobních údajů, ochrana osobních údajů, kontroly a sankce.Právo na informace - mezinárodní a ústavní základy práva na informace, právní souvislosti svobody informací, přístup k informacím z hlediska žadatele, poskytování informací z hlediska úřadu.

Získané způsobilosti

Základní orientace v oblasti nehmotného vlastnictví a nakládání s osobními údaji.

Literatura

Kříž Jan a kol. Autorský zákon, LINDE Praha. Štenglová Ivana a kol. Obchodní tajemství, LINDE Praha. Matoušová Miroslava a kol. Ochrana osobních údajů, ASPI Praha. Korbel František. Právo a informace, LINDE Praha. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky. Martin Janků a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, C.H.BECK 2004. Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském. Zákon č. 40/1964 Sb. občanský zákoník. Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných známkách. Zákon č. 478/92 Sb. o užitných vzorech. Zákon č. 513/1991 Sb. obchodní zákoník. Zákon č. 527/1990 Sb. o vynálezech a zlepšovacích návrzích. Raus David a kol. Zákon o ochraně hospodářské soutěže, LINDE Praha.

Požadavky

Účast na přednáškách, úspěšné vyřešení zápočtového testu 70 % zadaných otázek.

Garant

JUDr. Pavel Horák

Vyučující

JUDr. Pavel Horák