Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo (KIT / IPRAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / IPRAE - Právo, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu, Teorie a pojem státu a jeho historický vývojTeorie práva: prameny práva, právní normy, právní vztahy, právní odpovědnost.Ústavní právo: struktura státní moci v České republice, ústavní práva občanů ČR, soudnictví v ČR.Občanské právo hmotné: obecná ustanovení, odpovědnost za škodu, práva věcná, práva závazková, právo dědické.Obchodní právo: obchodní společnosti, závazkové vztahy, podnikání podle živnostenského zákona.Pracovní právo: pracovněprávní vztahy, pracovní poměr; vznik, změny, skončení, odpovědnost za škodu podle ZP.Občanské soudní řízení: účastníci řízení, soudní řízení, soudní rozhodnutí a opravné prostředky, výkon rozhodnutí (exekuce).Správní právo: územně správní členění, zákon o vysokých školách, zákon o ochraně osobních údajů.Trestní a přestupkové právo : trestný čin, přestupek, tresty, základní zásady trestního řízení, adhezní řízení.Obsah práva autorského, užití díla, licence, zaměstnanecké a školní dílo.

Získané způsobilosti

Základní orientace v oblasti veřejného a občanského práva.

Literatura

Brejcha A. Odpovědnost v soukromém a veřejném právu, Codex Bohemia 2000. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,Ústava České republiky. Schelle K., Větrovec V. Úvod do práva pro ekonomy, Eurolex Bohemia 2002. Spirit M a kol. Základy práva , VŠE 2002 - skripta. Libor Nedorost a kol. Základy práva, Eurolex Bohemia 2003. Martin Janků a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, C.H.BECK 2004. Šíma, Suk. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy, C.H.BECK 2002. Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník. Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách. Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském. Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení). Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon. Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád). Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník. Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád.

Požadavky

Účast na přednáškách, úspěšné vyřešení zápočtového testu 70% zadaných otázek.

Garant

JUDr. Pavel Horák

Vyučující

JUDr. Pavel Horák