Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správa operačních systémů (KIT / ISOSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / ISOSY - Správa operačních systémů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Správa uživatelů, skupin; práva.Filesystémy na unixových systémech, linuxové FS.Protokoly IP; nastavení sítě, směrování.Shell bash jako programovací jazyk administrátora.Základní unixové příkazy, shell-skripty.Regulární výrazy; editory ed, vi, sed, příkazy grep, egrep, awk.Start systému, SysVinit, runlevely; démony, služby; superdémon inetd.Rozšířená správa uživatelů s ohledem na služby; monitorování jejich činnosti.Rozšířené směrování; omezování rychlosti síťového provozu.Program cvičení:Instalace OS Linux; distribuce; VMware Server, VMware Player.Zavaděče pro OS.Balíčkovací systémy.Unixové filesystémy a jejich vlastnosti.Instalace OS unixového typu; FreeBSD, OpenSolaris.Doplňkové a virtuální filesystémy v Linuxu; udev, proc, sysfs, ntfs apod.Síťové filesystémy v unixových systémech; NFS, Samba.Firewally v unixových systémech; iptables; ipf, ipfw.Síťové služby; DNS, e-mail, ftp, databáze.Pokročilá správa sítě; rozšířené směrování, omezování rychlosti, sledování provozu na síti, IPv6.Vývoj aplikací na unixových systémech; kompilátory, make, GNU configure,Kompilace linuxového jádra, moduly.

Získané způsobilosti

Schopnost instalovat unixový OS a znalost jeho správy. Schopnost rychle dohledat další nutné informace pro činnost správce. Přehled možností unixových OS.

Literatura

http://www.boldis.cz/citace/citace2.pdfhttp://asuei01.upceucebny.cz/usr/hudec/vyuka/sos/shell-shrnuti.txtKolektiv autorů. LINUX dokumentační projekt. 4. aktualizované vydání. Praha: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-1525-1.http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~johanka/vyuka/pohadky_unix.htmlhttp://www.kit.vslib.cz/~satrapa/docs/regvyr/http://tldp.org/http://www.fi.muni.cz/usr/brandejs/unix/nullZemánek, P. Základy operačního systému UNIX. Praha: Česká informatická společnost, 1993.

Požadavky

Připravení prezentace na zadané téma, instalace vlastního zvoleného OS unixového typu. Docházka na cvičení je dobrovolná s výjimkou prezentace a závěrečného hodnocení. Zápočet: Hodnocení zahrnuje posouzení prezentace (ústní projev, příprava podkladů, praktická ukázka).Zkouška: Posouzení praktické činnosti při správě OS, teoretický test písemný a ústní.

Garant

Mgr. Tomáš HudecIng. Antonín Vaněk, CSc.

Vyučující

Mgr. Tomáš HudecMgr. Tomáš HudecIng. Jiří Kysela