Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu (KIT / IZMGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / IZMGE - Základy managementu, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do managementu, vymezení pojmů managementManažeři, manažerské funkceProfil manažera - principy a styl manažerské práce, sebekontrola, time management Podniková kultura, etika podnikání, management a podnikání Plánování - principy, členění plánů, řízení plánů podle cílůOrganizování - organizační formy a struktury, řízení a správa společnostiRozhodování - rozhodovací procesy, jejich struktura a typy, rozhodovací problémy Motivace, vedení lidí, koordinaceKontrola - kontrolní systémy, druhy kontrol, audity a controllingKomunikace - interní, komunikace s vnějším prostředím Personální management - personální práce, výběr, rozmísťování, odměňování, hodnocení pracovníků, řízení kariéryCvičenípřípadové studie zaměřené na týmovou spolupráci,případové studie zaměřené na podnikovou organizaci, koordinaci procesů a celkové fungování podniku, vedení porad,případové studie zaměřené na osobnost manažera a vedení lidí,procvičování prezentačních a diskusních dovedností,příprava na přijímací pohovor, psaní životopisu, základní orientace v zákoníku práce.Popis cílů a náplně jednotlivých přednášekÚvod do managementu /ZM 01/Cílem přednášky je vymezit základní pojmy managementu, jeho základní funkce a metody.Vysvětlit nutnost managementu v kontextu fungování organizace - podniku, vymezit základy podnikového managementu a jednotlivé souvislosti ve vlivu okolí a fungování podnikového managementu.Přednáška taktéž obsahuje přehled a popis základních manažerských funkcíPlánování /ZM 02/ Přednáška pojednává o manažerské aktivitě plánování, jako základu řízení a konkurence schopnosti podniku a jeho návaznost na strategický management, dále pak o sestavování, struktuře a členění plánů podle cílů.Organizování /ZM 03, 04/Přednáška vymezuje pojem organizace a organizování a zdůrazňuje jejich význam pro efektivní fungování podniku. Přednáška zahrnuje příklady organizačních forem a struktur, vysvětluje základy řízení a správy společnosti. Přednáška se zabývá taktéž důležitostí termínů pravomoc, odpovědnost, kompetence, delegování a zmocňování, participace.Rozhodování /ZM 05/Cílem přednášky je osvětlit rozhodování, jako základní a jednu z nejdůležitějších úloh managementu, vysvětlit strukturu a jednotlivé typy rozhodování, popsat potenciální rozhodovací problémy a chyby při rozhodovaní a jejich možné důsledky.Přednáška taktéž pojednává o podnikatelském riziku.Vedení pracovníků /ZM 06, 07/Cílem přednášky je vysvětlit principy vedení pracovníků, motivace a kontrola pracovníků jako souboru konkrétních manažerských aktivit vedoucích k dosažení stanovených cílů. Přednáška zahrnuje pojmy kontrola, vedení lidí, ovlivňování, koordinace, motivace lidí, týmová spolupráce.Personalistika /ZM 08/ Cílem přednášky je vymezit základy personálního managementu. Přednáška pojednává o personálních činnostech podniku. Zahrnuje personální plánování, získávání a výběr pracovníků, přijímání, vzdělávání, odměňování pracovníků, pracovní vztahy.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled v oblasti managementu, získá praktické komunikační dovednosti.

Literatura

Vodáček, L. , Vodáčková , O. Teorie a praxe v informační společnosti , Management Press. Praha, 2001. Siegl, M.,Buchta, M. Základy managementu. Univerzita Pardubice, 2000. Kovaříková, I.,Mareš, S. Základy managementu Gaudeamus. Hradec Králové, 2000.

Požadavky

Studenti na první cvičení přinesou krátké pojednání (cca 10 řádků) na téma "co očekávám od tohoto předmětu - proč chci studovat předmět".Studenti v rámci prvního cvičení prezentují zvolené téma.Předmět je ukončen na základě klasifikace semestrální práce. 80 % docházka na cvičení.Semestrální práceTéma semestrální práce je pro studenty jednotné, a to:" Vaše představa o budoucí pracovní funkci v kontextu fungování vybrané firmy". Ve vytvořené organizační struktuře vybrané firmy vyznačte vlastní manažerskou pozici a popište stručně jednotlivé prvky Vaší činnosti:popis činnosti firmy, právní forma, organizační struktura,náplň práce, předpoklady pro plnění zvolené funkce,zodpovědnosti a kompetence, koordinace procesů uvnitř oddělení a celé firmy,motivace a hodnocení pracovníků,základní požadavky na fungování vybrané firmy a požadavky na Vašeho budoucího managera - nadřízeného.Semestrální práce musí být v rozsahu minimálně 4 stran formátu A4 v řádném formátu.Semestrální práce musí být odevzdána do konce semestru.

Garant

Ing. Zdeněk Brodský, Ph.D.Ing. Dana Přívratská

Vyučující

Ing. Dana PřívratskáIng. Dana Přívratská