Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika III (KMF / IMA3E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMF / IMA3E - Matematika III, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky1. Posloupnosti a řady funkcíBodová a stejnoměrná kon. vergence posloupností a řad funkcí. Kritéria stejnoměrné konvergence. Mocninné řady v reálném oboru, poloměr a obor konvergence. Derivování a integrování mocninné řady člen po členu, užití při výpočtu součtu funkční nebo číselné řady. Taylorova řada funkce s daným středem. Maclaurinovy rozvoje funkcí exp x, sin x, cos x, ln (1+x), binomická řada. Výpočet hodnot funkcí a určitých integrálů funkcí pomocí rozvojů.2. Fourierovy řadyOrtogonální systém funkcí, důkaz ortogonality systému v intervalu . Rozvoj funkce ve Fourierovu řadu v intervalu , odvození koeficientů této řady. Normalizované periodické pokračování funkce, postačující podmínky rozvinutelnosti funkce ve Fourierovu řadu. Sinová a kosinová Fourierova řada. Rozvoj funkce ve Fourierovu řadu v obecném intervalu.3. Soustavy diferenciálních rovnicEliminační metoda řešení soustavy diferenciálních rovnic. Homogenní a nehomogenní soustava lineárních diferenciálních rovnic s konstantními koeficienty, obecné a partikulární řešení. Obecné řešení homogenní soustavy, fundamentální systém řešení, charakteristická rovnice a její odvození. Určení fundamentálního systému řešení pro různé reálné kořeny charakteristické rovnice, pro kořeny imaginární, pro kořeny násobné. Určení partikulárního řešení nehomogenní soustavy metodou variace konstant.4. Funkce komplexní proměnnéAlgebraický, goniometrický a exponenciální tvar komplexního čísla. Binomická rovnice a její řešení, odmocniny komplexních čísel. Definice funkce komplexní proměnné, funkce jednoznačná a mnohoznačná. Reálná a imaginární část funkce komplexní proměnné. Limita posloupnosti komplexních čísel. Konvergence řady komplexních čísel. Mocninné řady v komplexním oboru, poloměr konvergence, derivování řady člen po členu. Limita a spojitost funkce komplexní proměnné. Derivace funkce komplexní proměnné, Cauchy-Riemannovy podmínky. Holomorfní (analytická) funkce, harmonické sdružené funkce. Exponenciální a goniometrické funkce komplexní proměnné. Eulerovy vztahy. Některé vlastnosti těchto funkcí, jejich derivace. Logaritmická funkce komplexní proměnné a její hlavní hodnota, obecná exponenciální funkce, obecná mocninná funkce. Výpočet hodnot elementárních funkcí.Integrál funkce komplexní proměnné, zavedení pomocí křivkového integrálu. Jednoduše souvislá oblast. Cauchyova integrální věta, nezávislost integrálu na integrační cestě, princip deformace křivky. Výpočet integrálu pomocí primitivní funkce. Cauchyův integrální vzorec, vztahy pro derivace holomorfní funkce. Rozvinutí holomorfní funkce v Taylorovu řadu.

Získané způsobilosti

Student získá dostatečnou orientaci v příslušných částech matematické analýzy a numerické matematiky. Získané znalosti a dovednosti mu umožní s porozuměním používat matematický aparát v jiných oblastech matematiky, a především pak v odborných disciplínách jeho specializace.

Literatura

Seibert,J. Matematika III. Univerzita Pardubice 2007. Skrášek,J., Tichý, Z. Základy aplikované matematiky II, řada vydání, např. SNTL Praha 1986. Georgi P. Tolstov. Fourier Series. ISBN 978-0486633176.Harry F. Davis. Fourier Series and Orthogonal Functions. ISBN 978-0486659732.Widder,D.V. Advanced calculus. Dover Publications, Inc., New York 1989. Kwok,Y.K. Applied complex variables for scientists and engineers. Cambridge University Press 2002. Davies,B. Integral transform and their applications. Springer, New York 2002.

Požadavky

1. Podmínky pro udělení zápočtu:Pro zisk zápočtu je nutný jistý součet (okolo 45 až 55 procent z maxima, přesně stanoví garant předmětu v průběhu semestru) z celkem tří testů psaných v průběhu semestru. Každý student, který zápočet nezíská (i kdyby to bylo způsobeno či ovlivněno neúčastí na některém testu byť z omluvitelných důvodů), bude mít další možnost získat zápočet ještě v opravném testu v průběhu zkouškového období (celkem budou vypsány tři termíny).Účast na posledním (třetím) vypsaném opravném termínu bude umožněna POUZE studentům, kteří se zúčastnili některého opravného zápočtového testu předchozího a současně z alespoň jednoho předchozího opravného pokusu měli alespoň 20 procent bodů.Všechny opravné testy již mohou obsahovat látku z celého sylabu předmětu.2. Informace o zkoušce:Zkouška má pouze ústní část.Zápočtové testy obsahují z probrané látky převážně příklady (teorii v menší míře), při zkoušce je posuzováno zejména POROZUMĚNÍ studenta probrané látce.

Garant

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.Mgr. Jaroslav Marek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Josef Rak, Ph.D.Mgr. Alena Pozdílková, Ph.D.RNDr. Josef Rak, Ph.D.