Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace mikroprocesorů (KRP / IAMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / IAMR - Aplikace mikroprocesorů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

HW zapojení systémů s mikroprocesory - napájecí systém, podpůrné obvody (reset, BOD, watchog, oscilátory). Typy výstupních bran MCU a jejich vlastnosti. Porty AVR - náhradní schéma, DC charakteristiky.Časovače, čítače v mikrokontrolérech - využití k časování systému, měření délky číslicových signálů, módy Input Capture, Output Compare, PWM.Rozhraní člověk-stroj - LED, LCD a grafické displeje a jejich připojení k mikroprocesorovému systému. Klávesnice, Inkrementální čidla, dálkové ovládání přístrojů. Expanze vstupů a výstupů MCU.A/D a D/A převodníky - typy, základní vlastnosti, připojení k uP systému. Napěťové reference, vstupní obvody.Sériové sběrnice I - RS422, RS485.Sériové sběrnice II - SPI, I2C - fyzická vrstva, obvody, vlastnosti, arbitrace v režimu multimaster.Sběrnice CAN - fyzická vrstva, spojová vrstva, obvody, použití.Bezdrátové sítě ve vestavěných systémech - kmitočtová pásma, topologie (point to point, MESH, hvězda), přehled používaných technologií (ZigBee, BlueTooth, Wifi).Mikroprocesory s jádrem ARM - úvod do architektury, instrukční soubor, přehled typů jader, architektury ARM7 a ARM9.Operační systémy ve vestavěných systémech I - multitasking, plánovač (přepínání kontextu, stavy procesů), pojem RTOS.Operační systémy ve vestavěných systémech II - Windows CE, Linux, .NET Micro Framework.DSP procesory - specifika architektury, instrukčního souboru a vývoje aplikací. DSP procesory řady SHARC firmy Analog Devices.

Získané způsobilosti

Schopnost samostatné konstrukce vestavěných zařízení s mikroprocesory.

Literatura

Mann, B. C pro mikrokontroléry, BEN - technická literatura, Praha 2003, ISBN 80-7300-077-6. Váňa, V. Mikrokontroléry Atmel AVR - assembler, BEN - technická literatura, Praha 2003, ISBN 80-7300-093-8. Foremní literatura firmy Analog Devices. dostupná na www.analog.com. Firemní literatura firmy Atmel. dostupná na www.atmel.com. Firemní literatura firmy Intel. dostupná na www.intel.com.

Požadavky

Účast na cvičeních je povinná. Náplň cvičení je rozdělena do tří bloků:- demonstrace přednášené látky vyučujícím- vzorové řešení složitějšího projektu (číslicový voltmetr) vyučujícím- samostatná konstrukce zařízení v týmu 2-3 studentůPodmínkou k získání zápočtu je kromě docházky úspěšné obhájení týmového projektu.Předmět je zakončen ústní zkouškou, kde student zodpoví na otázky z předem daného seznamu témat.

Garant

Ing. Libor Havlíček, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Novák, CSc.

Vyučující

Ing. Libor Havlíček, Ph.D.Ing. Libor Havlíček, Ph.D.