Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroprocesorová technika (KRP / IMTER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / IMTER - Mikroprocesorová technika, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, Čísla v počítačích I, Registry, Úvod do pamětí.Čísla se znaménkem - používané kódy, základní matematické operace.Od hradel k CPU - ALU a GPR.Architektury počítačů. Konstrukce jednoduché CPU. Instrukce, Instrukční soubor.Pojem Instruction Set Architecture (ISA) I - módy adresování, ISA AVR I, AVR Assembler I.ISA AVR IIAVR Assembler II.Zásobník, podprogramy.Celočíselná bezznaménková aritmetika, BCD kód, Plovoucí řádová čárka.Sběrnice.Periferie a přerušení.Historie mikroprocesorové techniky. Blokové schéma CPU. Činnost CPU - reset, Instrukční a strojové cykly, Pipelining, CISC vs. RISC. ISA II.Paměťový subsystém - cache. Zvyšování výkonu CPU - paralelismus na úrovni instrukcí a dat.

Získané způsobilosti

Schopnost práce s jakýmkoli procesorem, studium a aplikace firemní literatury, programování v jazyce symbolických adres na procesorech architektury RISC.

Literatura

AVR Instruction Set reference manual. dostupné online na http://atmel.com/atmel/acrobat/doc0856.pdf. Katalogový list Atmel ATmega32. dostupné online na http://atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2503.pdf. Váňa, V. Mikrokontroléry Atmel AVR - assembler, BEN - technická literatura, Praha 2003, ISBN 80-7300-093-8. Pinker, J. Mikroprocesory a mokropočítače. Praha, BEN-technická literatura, 2004. ISBN 80-7300-110-1.Mann, B. C pro mikrokontroléry, BEN - technická literatura, Praha 2003, ISBN 80-7300-077-6. Váňa, V. Mikrokontroléry Atmel AVR - popis procesorů a instrukční soubor, BEN - technická literatura, Praha 2003, ISBN 80-7300-083-0. Murdocca M., Heuring V. Principles of computer architecture, Prentice Hall, 1999, ISBN-10: 0201436647. Prentice Hall, 1999. ISBN 10: 0201436647.PLUHÁČEK, A. Projektování logiky počítačů. ČVUT Praha, 2000.

Požadavky

Docházka na cvičení je povinná, maximem jsou dvě neomluvené absence. Během semestru je zadáno několik domácích prácí s odevzdáním v následujícím týdnu. Zápočet je podmíněn docházkou a úspěšným obhájením semestrálního projektu. Tím je praktická úloha v jazyce symbolických adres pro procesory Atmel AVR. Zkouška je ústní, student odpoví na 2 otázky z předem daného seznamu.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Novák, CSc.

Vyučující

Ing. Libor Havlíček, Ph.D.Ing. Libor Havlíček, Ph.D.