Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie automatického řízení I (KRP / INAR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / INAR1 - Teorie automatického řízení I, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systém (struktura, chování, popis), automatické řízení (ovládání, regulace a řízení, dopředná a zpětná vazba, stabilita a kvalita), pomocné nástroje (MATLAB/SIMULINK).2. Statické a dynamické systémy, systémy s rozloženými parametry, časově invariantní systém, ustálený stav, statická charakteristika, dopravní zpoždění, nelineární model a linearizace, princip superpozice3. Diferenciální rovnice a Laplaceova transformace, diferenční rovnice a Z-transformace, přenos, spojitý a diskrétní model, vzorkování, bloková algebra4. Lineární modely jedno a vícerozměrné, vstupně/výstupní a stavový popis, charakteristiky systému v časové a frekvenční oblasti, autonomnost a invariantnost.5. Stavový popis - řiditelnost a pozorovatelnost, převod mezi V/V a stavovým popisem6. Pozorovatel stavu, Kalmánův filtr7. Experimentální identifikace, modely, struktura, aproximace, experimentální data (šum, vybuzení)8. Určení parametrů diskrétního lineárního modelu (offline a online MNČ).9. Uzavřený regulační obvod, stabilita lineárních systémů, kritické zesílení a perioda, amplitudová a fázová bezpečnost, kvalita regulace.10. Regulátory s pevnou strukturou (PID), spojitý a diskrétní regulátor, metody nastavení (z přechodové charakteristiky, z kritických hodnot, z aproximačních přenosů).11. Regulátory s pevnou strukturou pro soustavy s dopravním zpožděním (Smithův prediktor)12. Návrh regulátoru metodou umístění pólů I.13. Návrh regulátoru metodou umístění pólů II.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti návrhu jednoduchých regulátorů.

Literatura

BALÁTĚ, J. Automatické řízení (2. vydání). BEN, Praha, 2008. ISBN 80-7300-148-9.VÍTEČKOVÁ, M., VÍTEČEK, A. Základy automatické regulace. VŠB TU Ostrava, 2008. ISBN 978-80-248-1924-2.WILKIE, J., Johnson,M., KATEBI, R. Control engeneering An introductary course. Palgrave New York, 2002. ISBN 0-333-77129-X.MIKLEŠ, J., FIKAR, M. Modelovanie, identifikácia a riadenie procesov 2. STU Bratislava, 2004. ISBN 80-227-2134-4.DORF, R.C., BISHOP, R. H. Modern control systems 8th edition. Valifornia: Addison Wesley, 1998. ISBN 0-201-30864-9.Mikleš J., Hutla V. Teória automatického riadenia. 1986, ALFA Bratislava. ŠTECHA, J., HAVLENA, V. Teorie dynamických systémů (2. vydání). ČVUT Praha, 1999. ISBN 80-01-01971-3.

Požadavky

Student musí získat zápočet a vykonat ústní zkoušku.

Garant

doc. Ing. František Dušek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Dušek, CSc.Ing. Libor Kupka, Ph.D.doc. Ing. František Dušek, CSc.Ing. Libor Kupka, Ph.D.