Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Softwarové prostředky pro řízení (KRP / INSPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / INSPR - Softwarové prostředky pro řízení, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Možnosti návrhu a realizace řídicích systémů s využitím k tomu určených softwarových prostředků.2. Identifikace a simulace vlastností dynamických systémů. Návrh a tvorba složitějších algoritmů řízení s využitím prostředí Matlab - Simulink.3. Práce s externími analogovými a digitálními signály získanými prostřednictvím měřicích karet a jejich programová obsluha pomocí Real-time Toolboxu prostředí Matlab - Simulink.4. Návrh regulátoru a jeho následná aplikace na skutečnou soustavu - řízení v reálném čase. Tvorba jednoduchého GUI.5. Programová realizace optimalizačních algoritmů pro off-line resp. on-line optimalizaci v Matlabu.6. Vývojové prostředí LabVIEW, základy programování v grafickém jazyce G.7. Programové struktury, podprogramy, řetězce, pole a klastry v LabVIEW. Práce s datovými soubory.8. Tvorba GUI - čelní panel aplikace. Ovládací prvky a grafické zobrazovače.9. Práce s externími analogovými a digitálními signály získanými prostřednictvím měřicích karet a jejich programová obsluha v LabVIEW.10. Zpracování naměřených dat. Propojení LabVIEW a Matlabu.11. Využití LabVIEW pro řízení. Realizace jednoduchých regulátorů s pevnou strukturou (typu PID).12. Realizace složitějších algoritmů řízení v LabVIEW. Složitější programové konstrukce, aplikace pro řízení v reálném čase.13. Příklady dalších aplikací v LabVIEW. Vzorová aplikace pro ovládání, měření a řízení vybraného systému (zvolené laboratorní úlohy).

Získané způsobilosti

V rámci předmětu si studenti prohloubí znalosti o modelování a návrhu regulačních obvodů v prostředí Matlab - Simulink. Naučí se zejména pracovat s externími signály získávanými pomocí měřicích karet, realizovat v prostředí LabVIEW komplexní aplikace s GUI pro ovládání, měření a řízení dynamických systémů.

Literatura

Dušek, F. - Honc, D. MATLAB a SIMULINK - úvod do používání (skriptum). Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-776-8.National Instruments: Uživatelský manuál prostředí LabVIEW a PID Control Toolsetu. VLACH, J., HAVLÍČEK, J., VLACH, M. Začínáme s LabVIEW. Praha: BEN - technická literatura, 2008. ISBN 978-80-7300-245-9.BALÁTĚ, J. Automatické řízení. Praha: BEN, nakladatelství technické literatury, 2003. BEN, 2004. KUPKA, L. Matlab & Simuink: úvod do použití. Lanškroun: TG tisk a SOŠ a SOU, 2007. ISBN 978-80-239-8871-0.KUPKA, L., JANEČEK, J. Matlab & Simulink: řešené příklady. Lanškroun: TG tisk a SOŠ a SOU, 2007. ISBN 978-80-239-8871-0.PECHOUŠEK, j. Základy programování v prostředí LabView. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. ISBN 80-244-0800-7.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování předmětu musí student, mimo účasti na přednáškách a cvičeních, vypracovat řešení individuálně zadaných úloh.

Garant

Ing. Libor Kupka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Libor Kupka, Ph.D.Ing. Libor Kupka, Ph.D.