Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regulace a automatizace (KRP / IREGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / IREGE - Regulace a automatizace, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky: řízení výrobních procesů, automatické řízení.Dynamické systémy. Typy matematických modelů.Výstupní a stavový popis. Časově invariantní systémy. Linearizace modelu. Ustálený stav. Statická charakteristika. Dopravní zpoždění.Lineární stacionární jednorozměrové systémy. Linearita řešení, obecný tvar řešení. Impulsní a přechodová charakteristika.Fourierova a Laplaceova transformace. Základní tvrzení o obrazech. Zjednodušený slovník L-transformace.Využití L-transformace pro získání časové odezvy lineárních systémů.Obrazový přenos systému. Standardní tvar přenosu - zesílení, časové konstanty, astatismus. Algebra přenosu a bloková schémata. Přenos zpětné vazby.Průchod harmonického signálu lineární soustavou. Frekvenční přenos. Frekvenční charakteristiky a jejichvýznam.Přehled nejčastějších typů lineárních soustav a jejich vlastností (statická a astatická soustava prvního řádu, soustava druhého řádu, soustava vyššího řádu s dopravním zpožděním). Náhrada soustavy vyššího řádu soustavou prvního řádu s dopravním zpožděním.Automatická regulace. Otevřený a uzavřený regulační obvod. Přenos akčního členu a snímače.Nespojité regulátory - dvoupolohový, třípolohový.PID regulátor a jeho varianty. Význam složek. Ustálená regulační odchylka. Realizace derivačního členu.Stabilita uzavřeného regulačního obvodu. Hurwitzovo a zjednodušené Nyquistovo kritérium stability. Amplitudová a fázová bezpečnost.Nejpoužívanější metody nastavení parametrů PID regulátorů. Metody nevyžadující znalost přenosu - Ziegler-Nicholsova metoda, nastavení na základě přechodové a frekvenční charakteristiky. Nastavení podle minimálního tlumení. Kritérium lineární a kvadratické regulační plochy (informativně). Návrh podle kritérií ve frekvenční oblasti.

Získané způsobilosti

Absolvent získá znalosti nutné pro analýzu a návrh jednoduchých regulačních obvodů.

Literatura

Kotek, Z., Vysoký, P., Zdráhal, Z. Kybernetika. SNTL, Praha 1990. Pírko, Z., Veit, J. Laplaceova transformace, SNTL, Praha, 1970. Smith, A. C. Principles and Practice of Automatic Process Control. 3rd Edition. John Wiley & Sons, 2006. Hlava, J. Prostředky automatického řízení, Skriptum ČVUT v Praze, 2000. Cvejn, J. Řízení procesů - úvod do problematiky. Elektronický studijní materiál. UPa, 2007. Hanuš, B., Balda, M. a kol. Základy technické kybernetiky I, Skriptum VŠST v Liberci, 1989.

Požadavky

Testy, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Jan Cvejn, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Cvejn, Ph.D.doc. Ing. Jan Cvejn, Ph.D.