Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy informačních technologií (KRP / IZIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / IZIT - Základy informačních technologií, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy z informačních technologií a informačních systémů.Způsoby získávání, zpracování a ukládání dat, média, struktura zápisu.Organizace záznamů na médiích, systémy využívané v MS Windows.Programové vybavení počítačů, typy, legalita užití SW a licenční politika.Práce s textovým editorem Word, zásady tvorby odborných dokumentů, normy ČSN 01 6910, ČSN ISO 690, ČSN ISO 80000 - 1/6.Specifika odborných textů, jejich struktura, tvorba matematických rovnic. Začleňování různých objektů do textů. Časté problémy s gramatikou v odborných textech.Práce s tabulkovým editorem Excel, jeho možnosti a vlastnosti. Vyhodnocování experimentálních dat pomocí funkcí a numerických nástrojů (Řešitel). Řešení úloh analyticky a numericky, principy numerických metod.Zpracování některých matematických a databázových úloh.Počítačové sítě, jejich fungování, topologie.Internet a jeho služby. Jazyk HTHL. Bezpečnost a ochrana zejména osobních dat.

Získané způsobilosti

Aktivní využití PC. Schopnost přípravy dokumentů v souladu s normami správného psaní. Zpracování numerických a databázových úloh.

Literatura

Taufer, I. a kol. Algoritmy a algoritmizace - vývojové diagramy. Pardubice, 2009. ISBN 978-80-7395-182-5.Horák, J. Hardware, učebnice pro pokročilé. Computer Press Brno, 2007. ISBN 978-80-251-1741-5.Taufer I., Kotyk J., Javůrek M. Jak psát a obahjovat závěrečnou práci, skripta.Univerzita Pardubice,2009. Uživatelské příručky produktů MS Office.

Požadavky

Účast na cvičení a přednáškách je povinná. Provedení všech úloh zadaných na cvičení, v případě absence náhradní zadání po dohodě s vyučujícím. Písemné ověření znalosti daného okruhu probírané látky ve 4.,8. a 13. týdnu semestru. Hodnocení testů (souhrnně) min.50%. V případě omluvené neúčasti na testu lze po dohodě s vyučujícím absolvovat náhradní test. Pokud jsou nedostatečné výsledky průběžných testů, píše se zápočtový test (min. 50% úspěšnost).

Garant

doc. Ing. Milan Javůrek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Milan Javůrek, CSc.Ing. Petr Doležel, Ph.D.doc. Ing. František Dušek, CSc.Ing. Daniel Honc, Ph.D.doc. Ing. Milan Javůrek, CSc.Ing. Martin MariškaIng. Pavel Škrabánek, Ph.D.