Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová grafika (KST / IPOGR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KST / IPOGR - Počítačová grafika, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Význam počítačové grafiky. Grafické prostředky počítačů.2. Grafická knihovna Java/Graphics a její použití.3. Algoritmy pro kreslení dvourozměrných objektů.4. Transformace 2D5. Vyplňování 2D6. Ořezávání 2D7. 3D grafika. Modelování těles.8. 3D Transformace. Metody promítání.9. Řešení viditelnosti10. Písmo v počítačové grafice.11. Úpravy rastrového obrazu. Filtry.12. Metody rastrování a rozptylování.13. Reprezentace barev. Barevný prostor. Palety.14. Komprese grafických informací. Grafické formáty.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen vytvořit jednodušší grafické aplikace pro interaktivní grafické zobrazení rastrových i vektorových objektů a zobrazení a základní úpravy rastrových obrázků. Student je schopen využívat základní grafické prostředky podporované grafickou knihovnou vývojového prostředí Delphi. Je schopen implementovat vybrané metody a algoritmy z oblasti počítačové grafiky.

Literatura

nullMurray, J. D., Ryper, W. Encyklopedie grafických formátů II. Brno, Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-033-2.Sobota, B. Počítačová grafika a jazyk C. České Budějovice, Kopp, 1995. ISBN 80-85828-52-9.Žára, J. a kol. Počítačová grafika, principy a algoritmy. Praha, Grada, 1992. ISBN 80-85424-54-1.Žára, J., Beneš, B., Sochor, J., Felkel, P. Moderní počítačová grafika. Brno, Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0454-0.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je aktivní práce na cvičení (zpracování zadaných úloh) nebo úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

Ing. Petr Veselý

Vyučující

Ing. Petr VeselýRNDr. Miroslav BenedikovičIng. Josef BrožekIng. Martin JakešIng. Jan KellerIng. Zbyněk KopeckýIng. Petr Veselý