Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační a znalostní systémy (FES / DIZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FES / DIZS - Informační a znalostní systémy, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky studia informačních a znalostních systémů. Propojenost technických řešení, organizačních podmínek a stavu poznání jako předpokladů úspěšného praktického uplatnění informačních a znalostních systémů.2. Centralizované a decentralizované informační systémy, počítačové sítě.3. Architektury informačních systémů, kritéria stanovení nejvhodnějšího řešení, podmínky jejich realizovatelnosti.4. Provoz informačních systémů, povaha jejich údržby a technických inovací. Informační systém jako součást podnikové kultury.5. Multimediální systémy, podmínky jejich realizace a provozu, jejich využití.6. Tvorba informačních a multimediálních systémů, jejich životní cyklus.7. Základy umělé inteligence.8. Architektura znalostních systémů. Kritéria určení nejvhodnějšího řešení a podmínky jeho realizace. Centralizovaná a decentralizovaná řešení.9. Úvod do znalostního inženýrství.10. Životní cyklus znalostního projektu. Způsoby tvorby znalostních systémů.11. Agentová architektura znalostních systémů, multiagentní systémy.12. Perspektivy a vzájemné sbližování informačních a znalostních systémů. Globalizace poznání.13. Ochrana dat a řešení.14. Právní aspekty informačních a znalostních systémů.

Literatura

Russel,S., Norvig, P. Artificial Intelligence - A Modern Approach. Lawrence Erlbaum, Hillsdale, 1995. Awad, E.M. & Ghaziri, H. M. Knowledge Management. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall., 2004. Liebowitz, J., Wilcox, L.C. (Eds.). Knowledge Management and Its Integrative Elements. CRC Press, Boca Raton, 1997. Dalkir, K. Knowledge Management in Theory and Practice. Elsevier Butterworth - Heinemann. Burlington, MA, 2005. Mládková, L. Moderní přístupy k managementu: Tacitní znalost a jak ji řídit. Praha: Nakladatelství C. H. Beck, 2005. Kelemen, J. a kol. Pozvanie do znalostnej spoločnosti. Iura Edition, Bratislava, 2007. Davenport, T., Prusak, L. Working knowledge: How organizations manage what they know. Harvard Business School Press, Boston, 1998. Bureš, V. Znalostní management a proces jeho zavádění: příručka pro praxi. Grada Publishing, Praha, 2007.

Garant

prof. RNDr. Petr Mikulecký, CSc.