Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie regionálního vývoje (FES / DTRV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FES / DTRV - Teorie regionálního vývoje, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncept prostoru - historický pohled, filosofická východiska, základní přístupy k výkladu dané pojmové kategorie v socioekonomickém kontextu.Přehled teorií regionálního rozvoje (Weber, Isard, Bunge, Chorley, Chishholm a další), srovnání jejich konstitučních prvků.Srovnání ekonomicky nejvýznamnějších teoretických přístupů k prostorové analýze.Sídelní struktura z hlediska ekonomického uspořádání prostoru.Teorie týkající se ekonomických hledisek využívání půdy (Land use).Přínos lokalizačních teorií k ekonomickému myšlení a rozhodování.Neoklasické a neoliberální pojetí prostorové ekonomické analýzy.Přístup k prostorové analýze v Keynesiánské ekonomii.Polarizovaný a kumulativní regionální růst.Prostorové součásti institucionální ekonomie.Nová teorie růstu" (Romer Arthur, Bröcker, Krugman a další autoři).Analýza typu "input - output" v regionálním pojetí.Koncept místního ekonomického rozvoje.Základní hlediska hodnocení místního rozvoje.Regionální součásti rozvojových studií (Development Studies).Argumentace související se strategií rozvojové podpory v mezinárodním rozměru, teorie rozvojové kooperace.Teoretický náhled na efektivnost rozvojové podpory.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti : Na základě znalosti hlavních oblastí teorie regionálního rozvoje získá absolvent kurzu způsobilost vyhodnocovat hospodářské prostorové vztahy a vymezovat systémy, v nichž jsou z ekonomického hlediska podstatné územní procesy a analýzy. Tato způsobilost je předpokladem pro racionální rozhodování hospodářských subjektů se zřetelem na územní změny a vývoj.

Literatura

MACHÁČEK, J.:. Místní rozvoj. In Politická ekonomie 5. Praha: VŠE, 1999. MAIER, G., TODTLING, F. Regionální a urbanistická ekonomika I. 1998. ISBN 80-8044-044-1.MAIER, G., TODTLING, F. Regionální a urbanistická ekonomika I. 1998. ISBN 80-8044-049-2.MACHÁČEK, J. Rozvojové země a mezinárodní kooperace. 2006. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. Teorie regionálního rozvoje. Karolinum, Praha, 2002. KOLEKTIV. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. 2004. ISBN 80-86473-80-5.MACHÁČEK, J.:. Analýza regionální ekonomické struktury. In Politická ekonomie 1. Praha: VŠE, 1999. 1999. BLAKELY, E. J. Planning Local Economic Development. 1989. ISBN 0-8039-3276-6.JEŽEK, J. Prostorová a regionální ekonomie. Západočeská univerzita, Plzeň, 1998. ISBN 80-7082-483-2.HAYNES, K. E. ET AL. Regional Dynamies Volume I, II. 1995. ISBN 1 8598 111 2.MATOUŠKOVÁ,Z., MACHÁČKE, J., POSTRÁNECKÝ, J., TOTH, P. Regionální a municipální ekonomika. 2000. ISBN 80-245-0061-2.WOKOUN, R. Teorie regionálního rozvoje. Učební text pro česko-vlámský kurz "Master of Public Administration". 1995.

Požadavky

Zpracování eseje z vybraného zahraničního článkuPrezentace v Power Pointu na vybrané témaPísemná zkouška

Garant

prof. Ing. Jaroslav Macháček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Hájek, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Macháček, CSc.