Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomie III (FES / DVEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FES / DVEK - Veřejná ekonomie III, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Veřejný sektor a jeho postavení v národním hospodářství v historickém kontextu2. Vládní selhání, tržní selhání3. Velikost veřejného sektoru, struktura a fungování4. Teorie veřejné volby5. Veřejná kontrola6. Veřejný sektor a jeho financování a dopady na makroekonomické řízení

Získané způsobilosti

Student bude schopen řešit dílčí problémy veřejné ekonomie; bude chápat příčiny a důsledky jednotlivých procesů veřejné ekonomiky; bude umět vybrat a aplikovat adekvátní metody řešení vybraných problémů veřejné ekonomie i ekonomiky; své postupy bude umět zdůvodnit a obhájit v odborné diskusi.

Literatura

JACKSON, P. M., BROWN, C. V. Ekonomie veřejného sektoru. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. Stiglitz, J. Ekonomie veřejného sektoru. Praha: Grada, 1997. BAILEY, S., J. Strategic Public Finance. Palgarve, 2004. DVOŘÁK, P. Veřejné finance, fiskální nerovnováha a finanční krize. Praha:C.H.Beck, 2008. Niskanen, William A. Bureaucracy and Representative Government. Chicago: Aldine, Atherton, 1971. MMF, WB, OECD, EU. články z odborných periodik a z internetových databází. Arrow, Kenneth J. Social Choice and Individual Values 2d ed. 1951 New York: Wiley.1963. New York: Wiley, 1963. :http://www.econlib.org/library/Buchanan/buchCv3.htmlBÉNARD, J. Veřejná ekonomika. Ekonomický ústav ČSAV, Praha 1989.

Požadavky

Podmínkou udělení zkoušky je zpracování zadané seminární práce, její prezentace a obhajoba.

Garant

doc. Ing. Romana Provazníková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Romana Provazníková, Ph.D.