Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomie II (UEV / KVEK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEV / KVEK2 - Veřejná ekonomie II, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky veřejné ekonomie IIHistorický vývoj veřejné ekonomie a názorů na veřejný sektorStát blahobytuEkonomické základy moderního státuEkonomická analýza veřejných statků. Modely zabezpečování veřejných statkůTeorie veřejné volbyEkonomická teorie politikyEkonomické chování byrokracieTeorie vládnutíTeoretické a praktické aspekty efektivnosti veřejného sektoruVeřejný zájem - pojem, přístupy k vymezení, význam pro zkoumání veřejného sektoru

Získané způsobilosti

Student bude schopen řešit dílčí problémy veřejné ekonomie; bude chápat příčiny a důsledky jednotlivých procesů veřejné ekonomiky; bude umět vybrat a aplikovat adekvátní metody řešení vybraných problémů veřejné ekonomie i ekonomiky; své postupy bude umět zdůvodnit a obhájit v odborné diskusi.

Literatura

MIKUŠOVÁ MERIČKOVÁ, B., STEJSKAL, J. Teorie a praxe veřejné ekonomiky. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-526-9.JACKSON, P. M.; BROWN, C. V. Ekonomie veřejného sektoru. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. STIGLITZ, J.:. Ekonomie veřejného sektoru. Praha: Grada, 1997. DUBEN, R. Veřejný sektor III. Praha: Oeconomica, 2003.

Požadavky

zápočet: zápočtový test z vybrané látky (úspěšnost nad 60 %)zkouška je písemná, příp. ústní.Zápočty z předchozích let se neuznávají.

Garant

doc. Ing. Jan Stejskal, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Stejskal, Ph.D.