Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika zdravotnictví (UEV / PEZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEV / PEZD - Ekonomika zdravotnictví, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy zdraví, zdravotnických služeb a zdravotní politiky.Zdravotnictví ve vztahu k ekonomické teorii. Státní zásahy ve zdravotnictví.Zdravotnické systémy ve světě a základní trendy reforem v různých zemích.Veřejné zdravotní pojištění, základní pojmy, definice a fungování systému.Léková politika.Zdravotní pojišťovny v ČR.Financování zdravotnických služeb.Formy vlastnictví a ekonomika zdravotnických zařízení.Teritoriální síť zdravotnických zařízení. Řízená péče.Kvalita zdravotní péče a její vyhodnocování.Reformy českého zdravotnictví.Vícezdrojové financování zdravotní péče.Specifika strategického řízení ve zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Student bude chápat příčiny, specifika a důsledky jednotlivých procesů ekonomiky ve zdravotnictví a dokáže využívat získané teoretické poznatky v daném oboru i v oborech souvisejících.

Literatura

Durdisová, J.:. Ekonomika zdraví. Praha: Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0998-9.Zákon č. 20/66 Sb. O péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 280/92 Sb. O resortních , oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů. Právní předpisy:. Zákon č. 48/97 Sb. O veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 551/91 Sb. O Všeobecné zdravotní pojišťovně, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 592/92 Sb. O pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. ŠATERA, K.:. Zdravotní pojištění a ekonomika. Zlín, 2010, ISBN 978-80-7318-971-6. REKTOŘÍK, J.:. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. (2. vydání) Praha: Ekopress, 2007, 309 s., ISBN 978-80-86929-29-3. Health care economics. Edited by Paul J. Feldstein. 5th. Ed. Clinton Park: Delmar, 2002, xxiii, 627. ISBN 0-7668-0699-5.

Požadavky

Zápočet: odevzdání a přijetí seminárních prací a řešených zadání.Zkouška: písemná nebo ústní s písemnou přípravou.

Garant

Ing. Karel Šatera, Ph.D., MBA

Vyučující

Ing. Karel Šatera, Ph.D., MBAIng. Karel Šatera, Ph.D., MBA