Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie I (UEV / PMAE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEV / PMAE1 - Makroekonomie I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy a problémy makroekonomie.Agregátní poptávka a agregátní nabídka, model AD-AS a jeho aplikace.Měření výkonnosti národního hospodářství.Teorie určení produktu pomocí Keynesova modelu multiplikátoru.Peníze, bankovnictví a monetární politika.Fiskální politika, deficity a státní dluh.Nezaměstnanost, inflace, vztah inflace a nezaměstnanosti.Ekonomický růst a hospodářský cyklus.Mezinárodní obchod a směna. Platební bilance.Měnové kurzy a mezinárodní peněžní soustava.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování kurzu schopen pochopit fungování reálné ekonomiky a utvořit si tak vlastní názor na procesy v ní probíhající. Bude schopen vysvětlit a interpretovat základní makroekonomické agregáty, popsat základní nástroje makroekonomické politiky a vysvětlit jejich aplikaci.

Literatura

PROVAZNÍKOVÁ, R., VOLEJNÍKOVÁ, J.:. Makroekonomie - cvičebnice. Slaný: Melandrium, 2006. PAVELKA, T.:. Makroekonomie - základní kurz. Slaný: Melandrium, 2007. SAMUELSON, D. A., NORDHAUS, W. D.:. Ekonomie. Praha: Svoboda Liberta, 1991. JUREČKA a kol.:. Makroekonomie. Praha: Grada Publishing, 2014. MANKIW, N. G.:. Zásady ekonomie. Praha: Grada Publishing, 1999.

Požadavky

Účast na seminářích je povinná (75 % docházky).Zápočet je udělen na základě splnění bodových podmínek průběžných písemných zápočtových testů a závěrečného zápočtového testu. Součástí udělení zápočtu je aktivita na seminářích.Zkouška bude písemná.

Garant

doc. Ing. Jolana Volejníková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jolana Volejníková, Ph.D.Ing. Radka KnězáčkováIng. et Ing. Veronika Linhartová, Ph.D.Ing. Zdeněk Řízek, Ph.D.Ing. Martin Sobotka, Ph.D.