Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vývoje ekonomických teorií (UEV / PZVET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEV / PZVET - Základy vývoje ekonomických teorií, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Atributy ekonomie jako vědy.Spojení ekonomického myšlení s filozofií a etikou.Merkantilisté, filosofové přirozených zákonů a fyziokraté.Klasická politická ekonomie a dílo Adama Smithe.Velký rozkol a marginalistická revoluce.Školy vzešlé z marginalistické revoluce.Rakouská škola.John Maynard Keynes a keynesovství.Další vývoj keynesovství.Školy protikeynesovské revoluce.Liberální ekonomie.Chicagská škola a její představitelé.Aktuální stav a problémy soudobé standardní ekonomie.

Získané způsobilosti

Student bude schopen porozumět příčinám vzniku, popř. zániku, vývoji a obsahu klíčových teorií ekonomických směrů a škol, bude schopen komparace alternativních teorií a teorií "hlavních proudů" ekonomického myšlení, bude chápat metodologické odlišnosti jednotlivých přístupů, jejich příčiny a reflexi v doporučení pro hospodářsko-politickou praxi.

Literatura

VOLEJNÍKOVÁ, J.:. Moderní kompendium ekonomických teorií. Praha: Profess Consulting, 2005. HOLMAN, R. A KOL.:. Dějiny ekonomického myšlení. Praha: C. H. Beck, 1999. SOJKA, M. A KOL.:. Dějiny ekonomických teorií. Praha: Karolinum, 2002. FUCHS, K., LISÝ, J.:. Hlavní směry ekonomického myšlení (do vzniku neoklasické ekonomie). Brno: Masarykova Univerzita v Brně, 2000.

Požadavky

Předmět je zakončen zápočtem. Zápočet je studentu udělen na základě odevzdané a obhájené semestrální práce. Semestrální práci je nutné odevzdat a obhájit ve stanoveném termínu.

Garant

doc. Ing. Jolana Volejníková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jolana Volejníková, Ph.D.Ing. Radka Knězáčkovádoc. Ing. Jolana Volejníková, Ph.D.