Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Theory of Games (UMKM / ATH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / ATH - Theory of Games, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozhodování a teorie her, historie, předmět disciplíny, John Von Neumanova formulace problému teorie her.Klasifikace rozhodovacích situací.Základní pojmy a definice I, maticová hra, symetrické hry, čistá strategie, smíšená strategie.Základní pojmy a definice II, optimální strategie, skin game, papír - kámen - nůžky, základní věta maticových her, minimax.Řešení maticových her I, ovládání hry, dominance, ekvivalentnost řešení maticových her s pomocí lineárního programování.Řešení maticových her II, metoda fiktivní hry, grafická metoda, 2n hry.Konečný neantagonistický konflikt dvou hráčů, nekooperativní teorie, kooperativní teorie, s přenosem a bez přenosu výhry.Poziční hry I, všeobecný model hry n osob v normálním tvaru, konečná hra n osob v normálním a rozvinutém tvaru.Poziční hry II, informace a informační množiny, účast přírody, klasifikace konečných her n hráčů v rozvinutém tvaru.Poziční hry III, čisté, smíšené strategie a strategie chování, nekooperativní a kooperativní teorie.Hry proti přírodě s rizikem, hry proti přírodě za neurčitosti.Aplikace teorie her v praxi, optimální strategie pro obálkové aukce, dva kooperující investoři, obecný model.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu teorie her má základní přehled o historii vzniku disciplíny a klasifikaci rozhodovacích modelů. Ovládá filosofii a přístup k vytváření matematických modelů konkrétních rozhodovacích situací, dokáže využít matematických metod k jejich řešení a určování optimální strategie účastníků rozhodovací situace. Nejvýznamnější poznatkem je uvědomění složitosti a významu modelování rozhodovacích situací a jejich řešení pro objektivizaci, racionalizaci a optimalizaci rozhodování.

Literatura

J. Von Neumann, Morgenstern O. Theory of Games and Eeconomic Behaviour. Princenton University Press, 2004. Jones, A.J. Game Theory: Mathematical Models of Conflict. J. Wiley, New York 1980, 1980. Baye,M.R. Managerial economics and business strategy. McGraw-Hill,2001, 2001.

Požadavky

Zkouška má dvě části teoretickou a praktickou. Každou část musí současně student zvládnout aspoň na 51%.

Garant

doc. RNDr. Bohdan Linda, CSc.