Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická statistika (UMKM / KEKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / KEKS - Ekonomická statistika, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ukazatelé a jejich soustavy.Extenzitní a intenzitní veličiny, indexy a rozdíly.Individuální indexy jednoduché.Individuální indexy složené a jim odpovídající rozdíly.Agregátní indexy a rozdíly, třídění a klasifikace.Demografická statistika.Statistika příjmů a spotřeby obyvatelstva.Cenová statistika a statistika HDP.Statistika výkonů odvětví průmyslu, obchodu a služeb.Konjunkturální průzkum a konjunkturální analýza.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se současným českým systémem hospodářských a sociálních statistických ukazatelů a jeho provázaností na harmonizovanou soustavu v rámci Evropské unie, s praktickými postupy při jejich zjišťování a současně s možnostmi jejich využívání v analýze hospodářských jevů a procesů.

Literatura

Hill, T., Lewicki, P. Statistics: Methods and Applications. Tulsa, 2006. Jarošová, E., Arltová, M. Statistika B - řešené příklady. Praha, 1999. Moravová, J. Základy sociální statistiky. Praha, 1998. Macek, J.,Hrbáč, L.,Hrubá, J.,Šedivá, B. Ekonomická statistika. Ostrava, 2002. Jílek, J. Nástin sociálněhospodářské statistiky. Praha, 2002.

Požadavky

Zápočet - písemný test.Zkouška - skládá se z písemného testu, který bude mít dvě části. První část bude příkladová, druhá bude teoretická. Úspěšné absolvování předmětu předpokládá získání alespoň 51 % bodů z každé části.

Garant

prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.