Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika (UMKM / KLOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / KLOG - Logika, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do výrokové logiky - atomární výroky, výrokové spojky, formule, pravdivostní tabulky.Disjunktivní a konjunktivní normální formy.Axiomatizace klasické výrokové logiky - odvozovací pravidla, správně utvořené formule.Axiomy, teorémy, důkazy, věta o dedukci, základní vlastnosti systémů klasické výrokové logiky.Třídy a relace - vztahy mezi třídami, operace s třídami, relace a funkce, identita.Úvod do predikátové logiky - výrokové formy, konstanty, proměnné, kvantifikátory.Formule predikátové logiky, interpretace, pravdivost a splnitelnost.Axiomatizace predikátové logiky - axiomy a odvozovací pravidla, věta o dedukci.

Získané způsobilosti

Student bude schopen použít metod správného usuzování při řešení konkrétních problémů studovaného oboru.

Literatura

ČECHÁK, V.; BERKA, K.; ZAPLETAL. I. Co víte o moderní logice. Praha, 1981. ŠTĚPÁN, J. Klasická logika. Olomouc, 2003. HROMEK, P. Logika v příkladech. Olomouc, 2002. SOCHOR, A. Klasická matematická logika. Praha, 2001. TARSKI, A. Úvod do logiky a metodologie deduktivních věd.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast.Zkouška - soubor úloh, z nichž je nutné správně vyřešit alespoň 50%.

Garant

Mgr. Libor Koudela, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Libor Koudela, Ph.D.