Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika I (UMKM / KMAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / KMAT1 - Matematika I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy výrokového a predikátového počtu. Množiny .Základy matematické analýzy - posloupnosti reálných čísel, limita posloupnosti reálných čísel.Funkce jedné reálné proměnné, některé speciální třídy funkcí , elementární funkce.Limita a spojitost funkce. Věty o limitách funkcí. Vlastnosti spojitých funkcí v uzavřeném intervalu.Diferenciální počet funkcí jedné proměnné, derivace funkce, derivace elementárních funkcí.Diferencovatelné funkce a diferenciál funkce. Derivace vyšších řádů.Věty o střední hodnotě. Taylorův polynom a jeho užití. Taylorova věta. L' Hospitalovo pravidlo. Vyšetřování průběhu funkce a sestrojení grafu funkce užitím diferenciálního počtu.Integrální počet funkcí jedné proměnné.Primitivní funkce a neurčitý integrál, základní integrační metody. Integrace racionálních funkcí.Určitý integrál, definice Riemannova a Newtonova určitého integrálu, metody výpočtu.Užití určitého integrálu.Nekonečné řady - kritéria konvergence číselných řad s kladnými členy, alternující řada, absolutně konvergentní řada.

Získané způsobilosti

Student bude schopen získané vědomosti a dovednosti aplikovat při řešení konkrétních problémů nejen z matematických, ale i z ekonomických a technických oborů.

Literatura

Koudela, L. a kol. Matematika I. Univerzita Pardubice, 2012. Prachař,O.-Jelínková,J. Minimum z předmětu Matematika I (1.část). Pardubice, 2007. ISBN 978-80-7194-956-5.Zahrádka,J., Prachař,O. Minimum z předmětu Matematika I (2.část). 2011. Prachař,O. Minimum z předmětu Matematika I (3.část). 2013. Cabrnochová,R. - Prachař,O. Průvodce předmětem MATEMATIKA I. ( třetí. část )- Úlohy z lineární algebry, analytické geometrie a z nekonečných řad. Pardubice, 2008. Machačová,L. Matematika - Základy diferenciálního a integrálního počtu. Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-557-3.Prachař,O. - Cabrnochová,R. Průvodce předmětem MATEMATIKA ( 2. část). Pardubice, 2004. Cabrnochová,R. - Prachař,O. Průvodce předmětem MATEMATIKA I. (1. část). Pardubice, 2004. Jindrová,P., Seinerová,K. Zbírka řešených příkladů z matematiky s aplikacemi v ekomii. Univerzita Pardubice, 2011.

Požadavky

Zápočet - úspěšné zvládnutí zápočtového testu, popř. vypracování korespondenčních úkolů.Zkouška - mninimálně 50% úspěšnost v písemné práci, která obsahuje úlohy a teoretické otázky ze všech studovaných tematických okruhů.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.

Vyučující

Mgr. Libor Koudela, Ph.D.prof. RNDr. Otakar Prachař, CSc.doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.Ing. Kateřina Seinerová