Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Maticová algebra (UMKM / PMAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PMAL - Maticová algebra, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Matice, základní operace s maticemi. Komutující matice. Druhy matic. Stopa matice.Lineární prostor - definice, příklady. Lineární závislost a nezávislost prvků lineárního prostoru. Podprostor, lineární obal. Generátory, báze, dimenze. Souřadnice.Lineární zobrazení a matice. Skládání zobrazení. Inverzní zobrazení a inverzní matice. Regulární a singulární matice. Matice přechodu.Hodnost matice. Elementární úpravy, souvislost s násobením matic. Ekvivalentní a podobné matice.Lineární prostory se skalárním součinem. Ortogonální a ortonormální báze. Ortogonalizační proces. Skalární součin matic. Ortogonální matice.Vlastní vektory a vlastní čísla matice. Diagonalizace.Faktorizace matic. Jordanův kanonický tvar.Matice a kvadratické formy.

Získané způsobilosti

Student bude schopen získané vědomosti a dovednosti aplikovat při řešení konkrétních problémů nejen z matematických, ale i z ekonomických a technických oborů.

Literatura

KRAJNÍK, E. Maticový počet. Praha, Vydavatelství ČVUT, 2000. FREIDBERG, S.H. Linear algebra. Prentice Hall, 2003. SLOVÁK, J. Lineární algebra. Učební texty. Brno, Masarykova univerzita, 1998. ABADIR, K. M., MAGNUS, J. R. Matrix algebra. Cambridge, 2005. RAO, C.R., RAO, M.B. Matrix algebra and its Applications to Statistics and Econometrics. Singapore, World Sciencific, 2004.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast na cvičeních a úspěšné vypracování závěrečné kontrolní písemné práce.

Vyučující

Mgr. Libor Koudela, Ph.D.