Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika I (UMKM / PMAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PMAT1 - Matematika I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy výrokového a predikátového počtu. Množiny .Základy matematické analýzy - posloupnosti reálných čísel, limita posloupnosti reálných čísel.Funkce jedné reálné proměnné, některé speciální třídy funkcí , elementární funkce.Limita a spojitost funkce. Věty o limitách funkcí. Vlastnosti spojitých funkcí v uzavřeném intervalu.Diferenciální počet funkcí jedné proměnné, derivace funkce, derivace elementárních funkcí.Diferencovatelné funkce a diferenciál funkce. Derivace vyšších řádů.Věty o střední hodnotě. Taylorův polynom a jeho užití. Taylorova věta. L' Hospitalovo pravidlo. Vyšetřování průběhu funkce a sestrojení grafu funkce užitím diferenciálního počtu.Integrální počet funkcí jedné proměnné.Primitivní funkce a neurčitý integrál, základní integrační metody. Integrace racionálních funkcí.Určitý integrál, definice Riemannova a Newtonova určitého integrálu, metody výpočtu.Užití určitého integrálu.Nekonečné řady - kritéria konvergence číselných řad s kladnými členy, alternující řada, absolutně konvergentní řada.

Získané způsobilosti

Student bude schopen získané vědomosti a dovednosti aplikovat při řešení konkrétních problémů nejen z matematických, ale i z ekonomických oborů.

Literatura

Koudela,L. a kol. Matematika I. Univerzita Pardubice, 2012. Prachař,O., Jelínková,J. Minimum z předmětu Matematika I (1.část). 2013. Zahrádka,J., Prachař,O. Minimum z předmětu Matematika I (2.část). Univerzita Pardubice, 2011. Prachař,O. Minimum z předmětu Matematika I (3.část). 2013. Cabrnochová,R.-Prachař,O. Průvodce předmětem MATEMATIKA I (první část). Pardubice, 2005. Cabrnochová,R.-Prachař,O. Průvodce předmětem Matematika I (druhá část).Úlohy z diferenciálního a integrálního počtu funkcí jedné reálné proměnné. Pardubice, 2007. Prachař,O.-Cabrnochová,R. Průvodce předmětem Matematika I (třetí část). Úlohy z lineární algebry, analytické geometrie a z nekonečných řad. Pardubice, 2007. Janeček,F. a kol. Příklady a úlohy ze středoškolské matematiky. Pardubice, 2005. Seibert,J.-Kolda,S. Úvod do studia matematiky na Univerzitě Pardubice. Pardubice, 2007. Machačová, L. Základy diferenciálního a integrálního počtu. Pardubice, 2007. Jindrová,P., Seínerová,K. Zbírka řešených příkladů z matematiky s aplikacemi v ekonomii. Univerzita Pardubice, 2011.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast na cvičeních a vypracování zadaných samostatně řešených úkolů - absolvování průběžné kontrolní písemné práce s hodnocením alespoň 40 % možného bodového zisku.Zkouška - mninimálně 50% úspěšnost v písemné práci, která obsahuje 4 výpočtové úlohy a 5 úkolů teoretické povahy.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.Mgr. David BreberaRNDr. Jan BreberaRNDr. Ján Gogola, Ph.D.Mgr. Eva HorákováMgr. František JanečekMgr. Pavla Jindrová, Ph.D.RNDr. Josef Kubátdoc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.Ing. Kateřina SeinerováRNDr. Martin SvobodaRNDr. Jaromír Zahrádka, Ph.D.Mgr. Jiřina ZahrádkováMgr. David Zapletal, Ph.D.