Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematický seminář (UMKM / PMSEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PMSEM - Matematický seminář, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lineární (vektorový) prostor nad tělesem reálných čísel. Aritmetický vektorový prostor. Lineární závislost a nezávislost vektorů, báze a dimenze vektorového prostoru.Matice, základní operace s maticemi. Hodnost matice.Determinant matice. Základní vlastnosti determinantů a metody jejich výpočtu.Regulární a singulární matice, inverzní matice k regulární matici.Řešení soustav lineárních rovnic, Frobeniova věta. Gaussova eliminační metoda, metoda Jordanova, Cramerova věta.Izomorfismus vektorových prostorů, souřadnice vektoru vzhledem k bázi prostoru, transformace souřadnic při změně báze.Charakteristický polynom čtvercové matice. Vlastní čísla matice a jim příslušné vlastní vektory.Podobné matice. Vlastní čísla a vektory speciálních typů matic.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen využívat poznatky vektorového a maticového počtu v navazujících předmětech.

Literatura

Kolda S. - Černá, M. Matematika. Úvod do lineární algebry a analytické geometrie. Pardubice, 2005. CABRNOCHOVÁ, R.; PRACHAŘ, O. Průvodce předmětem Matematika I (třetí část). Úlohy z lineární algebry, analytické geometrie a z nekonečných řad. Univerzita Pardubice, 2004. Rachůnek, J. Algebra a teoretická aritmetika I. UP Olomouc, 1992. Freidberg,S.H. a kol. Linear algebra. Prentice Hall 2003. Abadir, K.M., Magnus, J.,R. Matrix Algebra. Cambridge, 2005. Coufal,J. a kol. Učebnice matematiky pro ekonomické fakulty. Victoria Publishing, Praha 1996.

Požadavky

Zápočet je udělen za vypracování zápočtové písemné práce, jejíž úspěšnost je větší než 50% z maximálně možného počtu bodů.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.RNDr. Jaromír Zahrádka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.Ing. Kateřina SeinerováRNDr. Martin Svobodadoc. RNDr. Milan Šulista, CSc.RNDr. Jaromír Zahrádka, Ph.D.