Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika I (UMKM / PMT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PMT1 - Matematika I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy matematické logiky - výroky, logické spojky, kvantifikátory.Základy teorie množin - množinové operace, číselné množiny, zobrazení a funkce.Posloupnost reálných čísel a její limita.Funkce jedné reálné proměnné - vlastnosti, elementární funkce, limita a spojitost funkce.Diferenciální počet funkcí jedné proměnné - derivace, diferenciál, věty o derivacích.Průběh funkce - význam první a druhé derivace, asymptoty grafu funkce, souhrnné vyšetření průběhu.Primitivní funkce - základní metody výpočtu.Riemannův a Newtonův určitý integrál, nevlastní integrály, užití určitého integrálu.Nekonečné číselné řady - součet, kritéria konvergence, absolutní konvergence.

Získané způsobilosti

Student bude schopen řešit matematické úlohy z probíraných témat a aplikovat matematické postupy při řešení konkrétních úloh v navazujících matematicky orientovaných předmětech.

Literatura

Koudela, L., a kol. Matematika I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2012. ISBN 978-80-7395-460-4.Cabrnochová,R.-Prachař,O. Průvodce předmětem MATEMATIKA I (první část). Pardubice, 2004. Cabrnochová,R.-Prachař,O. Průvodce předmětem Matematika I (druhá část).Úlohy z diferenciálního a integrálního počtu funkcí jedné reálné proměnné. Pardubice, 2007. Prachař,O.-Cabrnochová,R. Průvodce předmětem Matematika I (třetí část). Úlohy z lineární algebry, analytické geometrie a z nekonečných řad. Pardubice, 2007. Machačová, L. Základy diferenciálního a integrálního počtu. Pardubice, 2007. Janeček,F. a kol. Příklady a úlohy ze středoškolské matematiky. Pardubice, 2005. Jindrová, P., Seinerová, K. Sbírka řešených příkladů z matematiky s aplikacemi v ekonomii. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. ISBN 978-80-7395-428-4.Seibert,J.-Kolda,S. Úvod do studia matematiky na Univerzitě Pardubice. Pardubice, 2007.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast na cvičeních a úspěšné vypracování průběžné kontrolní písemné práce.Zkouška - sestává z teoretických otázek a příkladů.

Garant

Mgr. Libor Koudela, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Libor Koudela, Ph.D.Mgr. David BreberaRNDr. Jan BreberaRNDr. Ján Gogola, Ph.D.Mgr. Pavla Jindrová, Ph.D.Mgr. Libor Koudela, Ph.D.Ing. Monika PapouškováIng. Kateřina SeinerováRNDr. Martin SvobodaMgr. David Zapletal, Ph.D.